Трамп једним твитом срушио амерички сан

Агенције
Трамп једним твитом срушио амерички сан

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп објавио је, као и обично, на свом "Твитер" налогу да је дошло вријеме да буде укинута чувена америчка лутрија за добијање зелене карте.

"Лутрија за визе" одржавана је већ годинама у Америци и била је нада за многе који желе да се домогну "америчког сна" из цијелог свијета, заобилазећи компликоване правне процедуре за боравак у САД.

- Вријеме је да завршимо лутрију за визе. Конгрес мора да обезбиједи имиграциони систем и заштити Америку - написао је Трамп.

Америчко Министарство правде, по хитном поступку, упутило је у петак приједлог тог закона у Конгрес.

Амерички предсједник ту своју намјеру саопштио је неколико пута и она није тајна. Уз њу, у пакету одлука које би Конгрес требало да донесе, је и укидање ДАЦА програма за досељенике и изградња зида који би требало да спријечи улазак криминалаца из Мексика у САД.

Амерички Представнички дом усвојио је у петак ујутро приједлог закона о буџету, чиме је омогућен наставак рада савезних институција.

Овим ће се омогућити финансирање федералних органа до 23. марта и предвиђа се повећање лимита укупне потрошње у наредне двије године.

Имајући у виду да је буџет одобрен прије почетка радног дана, већина Американаца неће ни знати да је влада била блокирана.

Буџетом је предвиђено 300 милијарди долара додатних средстава за ову и наредну фискалну годину за војне и невојне програме, те за помоћ жртвама елементарних непогода и пожара.

Републиканац Ранд Пол из Кентактија сатима је блокирао усвајање буџета, незадовољан огромним повећањем потрошње. Он је тражио да се гласа о амандманима којима ће бити одређене строге границе потрошње.

Амерички Сенат усвојио је буџетски споразум, али је било прекасно да се спријечи блокада владе, која је већ покренута, што је корак назад за Конгрес који контролишу републиканци.

Блокада или престанак рада владе почела је у поноћ. Ово је био други пут ове године да америчке државне службе званично престају са радом, јер Конгрес није у року изгласао нови буџет.

Блокада и у Амбасади САД у Србији

Током дјелимичне обуставе рада владе САД интернет презентација и налози на друштвеним мрежама Амбасаде САД у Београду нису били ажурирани.

Влада САД је у фискалној блокади, пише на "Твитер" налогу америчке амбасаде у Београду, која ће, како се напомиње, и даље обављати конзуларне послове. То укључује, како кажу, пружање услуга држављанима САД као и издавање виза.

Амбасада САД за све остале информације упутила је јавност на сајт америчке владе стате.гов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана