Tramp i Erdogan ratuju, i to je istorijska šansa za Putina

Agencije
Tramp i Erdogan ratuju, i to je istorijska šansa za Putina

Sukob SAD i Turske, koji je zahvatio i liru, zapravo je šansa za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kako piše Blumberg, ovo je idealna prilika da Putin pokuša da okrene geopolitička kretanja u svoju korist i dobije nove saveznike. Ipak, nije sve jednostavno.

Iako su Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poboljšali odnose, lider Kremlja može malo toga da ponudi kako bi ublažio ekonomski bol Ankare ili da ubijedi drugu po vojnoj brojnosti silu NATO da napusti taj savez i približi se Moskvi.

“Odnosi sa Turskom su prilično konstruktivni. Ali u politici ništa nije zauvijek, sve se može promjeniti”, rekao je Frants Klintsevič, član Odbora za odbranu i bezbjednost u gornjem domu parlamenta Rusije. “Mi ne gradimo iluzije.”

Turska je bila važna protiv Sovjetskog savjeta tokom Hladnog rata. Ima američku avio-bazu, u Crnom moru su i američki ratni brodovi. Zbog novih sankcija, Erdogan je upozorio da je višedecenijska alijansa u opasnosti i da Turska može da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Kako se kriza lire intenzivirala, Erdogan je odmah razgovarao sa Putinom telefonom, uglavnom o “trgovinskoj i ekonomskoj saradnji”. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posjetu Turskoj u utorak, a posjeta je podrazumijevala razgovore o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i o ekonomskim projektima, uključujući gasovod i nuklearnu elektranu.

Putin je rekao Erdoganu da su Rusija i Turska “na istoj strani” a prošle godine su se dogovorili da ukinu većinu trgovinskih sankcija koje su nametnute nakon što je Putin optužio Tursku za „nož u leđa” poslije pada ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice. Ostala su ograničenja na uvoz turskog paradajza.

Ekonomska ranjivost Turske znači da će američki predsjednik Donald Tramp “vjerovatno pobjediti”, napisao je na svom nalogu na Tviteru Dmitrij Trenin. “Erdogan neće napustiti NATO. Međutim, Trampov pristup saveznicima imaće velike posledice u oblikovanju svjetskog poretka.”

Tenzije je dodatno zapalila Trampova odluka da nametne sankcije protiv Turske i da udvostruči tarife za čelik i aluminijum. Isto tako, upozorio je da će biti teško poboljšati odnose ukoliko Erdogan kupi raketni sistem S-400 od Rusije.

Erdgogan je, međutim, najavio da je to alternativa i više puta nazvao Putina „moj prijatelj”, uz zahvalnost Rusiji zbog ubrzanja prodaje S-400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana