Трамп и Ердоган ратују, и то је историјска шанса за Путина

Агенције
Трамп и Ердоган ратују, и то је историјска шанса за Путина

Сукоб САД и Турске, који је захватио и лиру, заправо је шанса за руског предсједника Владимира Путина.

Како пише Блумберг, ово је идеална прилика да Путин покуша да окрене геополитичка кретања у своју корист и добије нове савезнике. Ипак, није све једноставно.

Иако су Путин и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган побољшали односе, лидер Кремља може мало тога да понуди како би ублажио економски бол Анкаре или да убиједи другу по војној бројности силу НАТО да напусти тај савез и приближи се Москви.

“Односи са Турском су прилично конструктивни. Али у политици ништа није заувијек, све се може промјенити”, рекао је Франтс Клинтсевич, члан Одбора за одбрану и безбједност у горњем дому парламента Русије. “Ми не градимо илузије.”

Турска је била важна против Совјетског савјета током Хладног рата. Има америчку авио-базу, у Црном мору су и амерички ратни бродови. Због нових санкција, Ердоган је упозорио да је вишедеценијска алијанса у опасности и да Турска може да почне да тражи нове пријатеље и савезнике.

Како се криза лире интензивирала, Ердоган је одмах разговарао са Путином телефоном, углавном о “трговинској и економској сарадњи”. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров завршио је дводневну посјету Турској у уторак, а посјета је подразумијевала разговоре о сукобима у Сирији и Украјини, као и о економским пројектима, укључујући гасовод и нуклеарну електрану.

Путин је рекао Ердогану да су Русија и Турска “на истој страни” а прошле године су се договорили да укину већину трговинских санкција које су наметнуте након што је Путин оптужио Турску за „нож у леђа” послије пада руског војног авиона у близини сиријске границе. Остала су ограничења на увоз турског парадајза.

Економска рањивост Турске значи да ће амерички предсједник Доналд Трамп “вјероватно побједити”, написао је на свом налогу на Твитеру Дмитриј Тренин. “Ердоган неће напустити НАТО. Међутим, Трампов приступ савезницима имаће велике последице у обликовању свјетског поретка.”

Тензије је додатно запалила Трампова одлука да наметне санкције против Турске и да удвостручи тарифе за челик и алуминијум. Исто тако, упозорио је да ће бити тешко побољшати односе уколико Ердоган купи ракетни систем С-400 од Русије.

Ердгоган је, међутим, најавио да је то алтернатива и више пута назвао Путина „мој пријатељ”, уз захвалност Русији због убрзања продаје С-400.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана