Трамп хоће састанак са Путином

Срна
Трамп хоће састанак са Путином

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп инсистира на састанку са руским лидером Владимиром Путином уз поштовање свих дипломатских формалности, преноси агенција АП позивајући се на се на неименоване америчке званичнике.

АП наводи да је америчка администрација дубоко подијељена због приступа који Вашингтон треба да изабере према Москви усред актуелне америчке истраге о „везама са Русијом“.

Агенција наводи да могући састанак Трампа и Путина продубљује ове несугласице. Многи представници предсједниковог окружења сматрају да Вашингтон сада треба да задржи дистанцу и да са Русијом сарађује са великим опрезом, пише Спутњик.

Међутим, Трамп и неколико других чланова његовог тима инсистирају на квалитетном билатералном састанку са Путином.

Конкретно, упркос томе што званичници Стејт департмента и Савјета за националну безбједност позивају на уздржаност, амерички предсједник се залаже за приступ медија и испуњавање свих норми протокола који су специфични за такве консултације.

Агенција истиче да неки савјетници препоручују Трампу да одржи брзи неформални састанак са руским лидером на маргинама самита „велики двадесеторке“ или организује „разговоре о стратешкој стабилности“ представника америчке и руске делегације који обично не подразумевају присуство предсједника.

Раније је Бијела кућа саопштила да не искључује састанак Трампа и Путина „на маргинама“ предстојећег самита Групе 20, који ће се одржати 7. и 8. јула у Хамбургу у Њемачкој.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да се састанак између Путина и Трампа засад не спрема и да за 7. јул још ништа није планирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана