Трамп: Зашто ратовати за Црну Гору?

Танјуг
Трамп: Зашто ратовати за Црну Гору?

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп довео је у питање НАТО солидарност тиме што је изразио сумњу у потребу да се ратује за сваког члана овог савеза, на примјер за Црну Гору, наводе портали за политичку аналитику.

Трамп је у интервјуу за америчку телевизијску мрежу “Фокс њуз” довео у питање обавезу САД да стане у одбрану савезника из НАТО-а, пише “Еурактив”.

Амерички предсједник је у разговору са новинаром Такером Карлсоном сугерисао да би трећи свјетски рат почео у случају да САД прискоче у помоћ некој мањој чланици НАТО-а.

Према члану пет Сјеверноатлантског уговора, сви чланови НАТО-а морају помоћи и бранити нападнуту чланицу.

“Рецимо, да неко нападне Црну Гору, државу која се Алијанси прикључила прошле године, зашто би мој син ишао да је брани?”, упитао је новинар Трампа.

Трамп се сагласио и изразио сопствену сумњу у такву потребу.

“Разумијем шта желите рећи. Поставио сам исто то питање. Црна Гора је мала држава са снажним народом. Они су врло агресивни и - честитам, учествујете у трећем свјетском рату. Тако је систем подешен”, каже Трамп.

Амерички предсједник поновио је захјев САД савезницима у НАТО-у да уплаћују више новца у Алијансу, ако желе да их брани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана