Трамп: Забрањено служење трансродним особама

Срна
Трамп: Забрањено служење трансродним особама

Мајами - Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је указ којим је већини трансродних особа забрањено служење у оружаним снагама осим под "ограниченим околностима".

Из Бијеле куће је саопштено да особе са дијагнозом родне дисфорије, које су ангажоване у оружаним снагама, представљају значајан ризик по војну ефективност и спремност.


Трамп је прошле године поруком на друштвеној мрежи "Твитер" најавио да ће укинути план администрације бившег предсједника Барака Обаме којим се омогућава служење војног рока трансродним особама.

Трампова иницијатива наишла је на неколико правних препрека и четири савезна суда су била против забране.

Пентагон је дозволио да трансродне особе, које су већ у служби, остану у оружаним сангама и од почетка године дозвољена им је пријава у војску.

Трамп је препоруке за рјешавање проблема са трансродним особама у оружаним снагама добио од министра одбране Џима Матиса.

У саопштењу из Бијеле куће истиче се да су се Матис и министар за унутрашњу безбједност Кирстјен Нилсен сагласили са новом политиком.

Портпарол Пентагона Дејвид Истбурн наводи да објава нове политике неће одмах имати практични утицај на војску јер је Министарство одбране дужно да, у складу са садашњим законом, настави са регрутовањем и останком трансродних особа у армији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана