Трамп: Ускоро излазимо из Сирије, нека се други сада брину о њој

Глас Српске
Трамп: Ускоро излазимо из Сирије, нека се други сада брину о њој

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп дао је изненадну објаву да ће се америчке снаге повући из Сирије, позвајући се на пораз ИД и потребу да се бране америчке границе и изгради "урушена" инфраструктура.

"Ускоро излазимо из Сирије. Нека се други сада брину о њој", рекао је Трамп током свог говора о инфраструктури у Ричфилду у америчкој држави Охајо.

"Разбијамо ИД. Ускоро ћемо изаћи из Сирије. Нека се други људи сада брину о њој. Врло брзо, врло брзо излазимо. Имаћемо 100 одсто калифата, како га зову. Ми све то враћамо — брзо, брзо", рекао је Трамп обраћајући се публици која га је поздрављала овацијама.

Није јасно шта значи враћање земље. Сиријске и руске снаге стално су називале војно присуство САД у Сирији "нелегалним".

​Раније је Пентагон објавио да се у Сирији налази око двије хиљаде америчких трупа.

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Сједињене Америчке Државе и међународна коалиција од 2014. године спроводе операцију у Сирији против ИД без сагласности власти те земље. Русија изводи операцију против ИД од септембра 2015. године на захтјев званичног Дамаска.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана