Трамп: Срамота што сам морао проћи кроз истрагу

Агенције
Трамп: Срамота што сам морао проћи кроз истрагу

Вашингтон - Специјални тужилац Роберт Малер није пронашао доказе да је предсједник САД Доналд Трамп сарађивала са Русијом током предсједничких избора 2016. године, саопштио је у министар правде Вилијам Бар.

Бар је рекао и да Малер није пронашао довољно доказа да се Трамп оптужи за ометање спровођења правде. Малер је готово двије године истраживао наводе да се Русија мијешала у америчке изборе да би помогла Трампу да порази Хилари Клинтон, али није пронашао доказе да је било ко из његовог тима „био у завјери или у координацији са руском владом”, наводи се у сажетом прегледу резултата Малерове истраге, преноси Глас Америке.

Малер није донео закључак о томе да ли је Трамп прекршио закон мијешањем у низ истрага о изборима 2016. године, већ је препустио Бару да донесе одлуку на основу понуђених доказа.

Многи Трампови противници оптужили су предсједника да је ометао истрагу о Русији када је 2017. године отпустио директора ФБИ Џејмса Комија. Бар и његов замјеник Род Розенстајн закључили су да понуђени докази не оправдавају подизање оптужнице за опструкцију правде, наводи се у закључцима Секретаријата за правосуђе.

„Иако се у овом извјештају не закључује да је предсједник починио кривично дјело, он се такође не ослобађа одговорности”, навео је Бар, позивајући се на оно што је Малер написао у извјештају о питању могућег ометања спровођења правде.

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да је „потпуно” ослобођен оптужбе пошто је министар правосуђа објавио закључке посебног тужитеља Роберта Малера о руској истрази, за коју је оцијенио да је „срамота” што се уопште догодила.

„Нема дослуха, нема ометања, ослобођен оптужбе потпуно и у цјелости. Сачувајмо Америку великом!”, објавио је Трамп на Тњиттеру.

 

Руску истрагу је назвао „незаконитим покушајем рушења, који је пропао”, преноси Ал Јазеера.

„Искрено, срамота је да је ваш предсједник морао то претрпјети, а почело је и прије него сам изабран”, рекао је уочи одласка са Флориде предсједничким авионом Air Force One.

Секретар за правосуђе предао је Конгресу главне закључке и кратак преглед дуго очекиваног извјештаја специјалног тужиоца, који је 22 мјесеца истраживао да ли је Трампова кампања била у дослуху са Русима и да ли је предсједник ометао спровођење правде покушавајући да заустави истрагу. Бар и његови сарадници су у суботу сатима разматрали Малеров извјештај, који им је предат у петак увече. Предсједавајући Одбора за правосуђе Представничког дома, демократа Џеролд Недлер, рекао је да ће секретар за правосуђе бити позван да свједочи у Конгресу у „свјетлу веома забрињавајућих недосљедности и процеса доношења одлука у Секретаријату за правосуђе послије извјештаја специјалног тужиоца који није ослободио одговорности предсједника”.

Предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и демократски лидер у Сенату Чак Шумер саопштили су да би Малеров извјештај требало објавити у цјелости. „Чињеница да извјештај специјалног тужиоца Малера не ослобађа предсједника одговорности од озбиљне оптужбе ометања спровођења правде показује да хитно треба објавити пуни извјештај”, саопштили су Пелоси и Шумер.

Предсједавајући сенатског Одбора за обавјештајне послове, републиканац Ричард Бур, рекао је да би Бар требало да објави што је више могуће Малеровог извјештаја. Малер је током готово двогодишње истраге подигао оптужнице против 34 особе и три компаније, а појединим Трамповим бившим сарадницима изречене су затвореске казне, али ни једна од тих оптужница није директно повезана са питањем сарадње Трамповог изборног штаба и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана