Трамп: Послаћемо илегалне мигранте у “градове уточишта”

Агенције
Трамп: Послаћемо илегалне мигранте у “градове уточишта”

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп написао је данас на Тњиттеру да његов приједлог да се мигранти пошаљу у тзв.”градове уточишта” почиње да се примјењује.

Трамп је објавио на Тњиттеру “да ће илегални мигранти који више не могу да се по закону налазе у притвору бити, према Министарству унутрашње безбједности, предати “градовима и државама уточиштима”, наводи АП.

Он је такође навео да “Конгрес мора да “поправи” законе и “рупе” у закону”.

Нејасно је, међутим, да ли Министарство унутрашње безбједности предузима било какве кораке да спроведе спорни план.

Адвокати су претходно поручили Бијелој кући да је та идеја неизводљива и да представља злоупотребу средстава у ситуацији када Управа за имиграције и царине САД има проблем са финансијама.

Бијела кућа и Министарство унутрашње безбједности нису данас одговорили на захтјеве агенције за коментар.

Демократе у Конгресу затражиле су од званичника Бијеле куће и агенцијских службеника интерне документе о предлогу администрације да се затворени мигранти шаљу у “градове уточишта”.

Предсједавајући три одбора Представничког дома послали су данас писмо Бијелој кући и Министарству националне безбједности тражећи увид у размењену електронску пошту и друга документа о тој идеји, укључујући и њену правну оправданост и потенцијалне импликације. У писму се каже да је “шокантно” да се таква акција разматра “из чисто политичких разлога”.

Бијела кућа је раније, слиједећи предсједника Доналда Трампа, саопштила да слање миграната без докумената у “градове уточишта” по САД, који их штите од депортације, остаје могућност.

Стотине градова у САД прогласиле су се за “уточишта” за мигранте који су илегално прешли јужну границу САД са Мексиком, одбијајући тако да помогну америчким имиграционим званичницима да лоцирају те имигранте, како би они могли да буду депортовани.

“Градови уточишта” у којима званичници ограничавају сарадњу са савезним властима које траже илегалне мигранте у САД су највише у областима где демократе имају већину, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана