Трамп: Не знам ништа о хапшењу Асанжа

Агенције
Трамп: Не знам ништа о хапшењу Асанжа

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп одбио је да прокоментарише хапшење оснивача “Викиликса” Џулијана Асанжа.

Он је новинарима у Овалној канцеларији у Вашингтону рекао да не зна ништа о “Викиликсу”, нити о хапшењу Асанжа, јавио је лист “САД данас”.

“Заиста не знам ништа о томе. То није мој посао у животу. Не знам ништа о жВикиликсуж, то није моја ствар”, истакао је Трамп. Трамп је током предизборне кампање у САД 2016. године у више наврата хвалио “Викиликс” због објављивања докумената украдених од демократа о руским напорима да утичу на изборе у корист предсједника САД.

Полиција у Лондону ухапсила је данас Асанжа у Амбасади Еквадора, након што су еквадорске власти укинуле азил оснивачу “Викиликса”. Он је пред судом проглашен кривим за кршење услова кауције 2012. године, а суд ће пресуду донијети на другом саслушању 2. маја. Асанж би могао бити осуђен на казну затвора у трајању од 12 мјесеци.

САД су затражиле изручење Асанжа, којег је Вашингтон оптужио за завјеру с циљем да оствари приступ повјерљивом рачунару администрације САД заједно са бившим америчким војним обавјештајним аналитичаром Челсијем Менингом 2010. године. Асанж је, наводно, желио да објави повјерљиве војне документе о активностима САД у Ираку, Авганистану и другим земљама.

Америчко Министарство правде објавило је да би Асанжу у САД могла бити изречена казна затвора од пет година. /крај/пј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана