Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu

Agencije
Tramp: Jerusalim glavni grad Izraela, selimo ambasadu

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava „riješenje o dvije države“.

Tramp je dodao da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obije strane na Bliskom istoku.

Prema njegovim rječima, došao je na mjesto predsjednika SAD da na novi način gleda ka svjetskim problemima, a svi izazovi zahtjevaju „novi pristup“.

Kako kaže, prethodnim predsjednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

Ubrzo su stigle i prve reakcije - izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Trampova odluka „istorijska“, dok Hamas ističe da je Tramp „otvorio vrata pakla“.

„Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Prije 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sjedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda“, naveo je Tramp.

Lider Hamasa Ismail Hanije i palestinski predsjednik Mahmud Abas vođa Fataha dogovorili su se nešto ranije da Palestinci nakon Trampove objave izađu na ulice Jerusalima.

„Odluka koja je donijeta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čoveka na svijetu“, rekao je o Hanije i upozorio da „niko ne može da predvidi stvari koje će razviti kao posljedica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu“.

Hanije je naglasio da „neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji“, i da će Jerusalim biti glavni grad države Palestine.

On je ocijenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

Osim toga, širom svijeta stižu upozorenja da će odluka Trampa oko Jerusalima imati dalekosežne posljedice.

„Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svijet u oganj kome se neće videti kraj“, napisao je na Tviteru potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Rojters.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podjela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude „korpus separatum“ (zasebno tijelo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao „vječni i nedeljivi“ glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namjerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio „Akt o jerusalimskoj ambasadi“ kojim poziva svoju vladu da premjesti Ambasadu u Jerusalim „glavni grad države Izrael“. Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsjednicima SAD da odlažu primjenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest mjeseci odlagali odluku o preseljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana