Трамп: Јерусалим главни град Израела, селимо амбасаду

Агенције
Трамп: Јерусалим главни град Израела, селимо амбасаду

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп прогласио је Јерусалим главним градом Израела, истакавши да је то почетак новог приступа сукобу Израела и Палестине.

Осим тога, Трамп је навео и да ће САД пребацити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, али да Америка и даље подржава „ријешење о двије државе“.

Трамп је додао да САД остају дубоко посвећене томе да олакшају постизање мировног споразума који би био прихватљив за обије стране на Блиском истоку.

Према његовим рјечима, дошао је на мјесто предсједника САД да на нови начин гледа ка свјетским проблемима, а сви изазови захтјевају „нови приступ“.

Како каже, претходним предсједницима САД признање Јерусалима као главног града Израела било је обећање током изборних кампања, али да то нико није урадио.

Убрзо су стигле и прве реакције - израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да је Трампова одлука „историјска“, док Хамас истиче да је Трамп „отворио врата пакла“.

„Израел је суверена нација са правима као свака друга да одлучи који је њен главни град. Прихватање тога је неопходно за постизање мира. Прије 70 година под Труманом смо признали Израел. Јерусалим је сједиште израелске владе, израелског парламента, као и израелског Врховног суда“, навео је Трамп.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије и палестински предсједник Махмуд Абас вођа Фатаха договорили су се нешто раније да Палестинци након Трампове објаве изађу на улице Јерусалима.

„Одлука која је донијета је агресија против Палестинаца, муслимана и сваког слободног човека на свијету“, рекао је о Ханије и упозорио да „нико не може да предвиди ствари које ће развити као посљедица, не само међу Палестинцима, већ у читавом региону“.

Ханије је нагласио да „неће бити државе Израел на палестинској земљи“, и да ће Јерусалим бити главни град државе Палестине.

Он је оцијенио да одлука САД представља званичан крај преговора о миру.

Осим тога, широм свијета стижу упозорења да ће одлука Трампа око Јерусалима имати далекосежне посљедице.

„Проглашење Јерусалима за престоницу је непоштовање историје и истине у региону. То је велика, окрутна неправда, кратковидост и лудост, и гура регион и свијет у огањ коме се неће видети крај“, написао је на Твитеру потпредсједник турске владе Бекир Боздаг, преноси Ројтерс.

На основу плана Уједињених нација из 1947. године предвиђена је подјела Палестине у три ентитета: јеврејску државу и арапску државу, а да Јерусалим буде „корпус сепаратум“ (засебно тијело, ентитет), под специјалним међународним режимом.

План су прихватили ционистички лидери, али су га арапске вође одбациле. Након престанка мандата Велике Британије над Палестином проглашена је држава Израел у мају 1948. године са западним Јерусалимом као главним градом, а источни Јерусалим је био под контролом Јордана.

Израел је источни дио Јерусалима освојио у Шестодневном рату 1967. и касније га анектирао. На основу закона из 1980. Јерусалим је постао „вјечни и недељиви“ главни град Израела.

Палестинска управа намјерава међутим да источни Јерусалим прогласи главним градом своје будуће државе, независне Палестине која би обухватала Западну обалу и појас Газе.

Конгрес САД је 1995. године усвојио „Акт о јерусалимској амбасади“ којим позива своју владу да премјести Амбасаду у Јерусалим „главни град државе Израел“. Закон је обавезујући, али има клаузулу која је омогућавала предсједницима САД да одлажу примјену на по пола године. Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи и Барак Обама су систематски сваких шест мјесеци одлагали одлуку о пресељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана