Tramp: Islamisti će sljedeće sedmice izgubiti svu teritoriju

Srna
Tramp: Islamisti će sljedeće sedmice izgubiti svu teritoriju

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp prognozirao je da će “Islamska država” tokom sljedeće sedmice izgubiti svu teritoriju koja je bila pod kontrolom islamista u Iraku i Siriji.

On je predstavnicima 79 zemalja koalicije koja se bori protiv “Islamske države” rekao da bi uskoro trebalo i zvanično da bude saopšteno da koalicija kontroliše sto odsto takozvanog “kalifata” i da bi to moglo da se dogodi vjerovatno sljedeće sedmice.

Tramp je dodao da militanti pod kontrolom drže samo mali procenat teritorije koju su nekad nazivali kalifatom, javio je AP.

Američki zvaničnici su u posljednjih nekoliko sedmica izjavljivali da je “Islamska država” izgubila 99,5 odsto teritorije i da pod kontrolom drži manje od pet kilometara kvadratnih u selima u dolini rijeke Eufrat.

Međutim, postoji strah da će povlačenje vojske SAD ugroziti ostvarene uspjehe.

Tramp je tokom sastanka rekao da je odlučan da povuče vojsku i pozvao druge zemlje da odrade svoj dio u borbi protiv terorizma.

Visoki vojni zvaničnici tvrdili su da bi se ostatak militanata “Islamske države” mogao pregrupisati i da ostaju prijetnja u tom području.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo izjavio je da plan povlačenja neće promijeniti misiju, već samo taktiku protiv grupe koju i dalje treba smatrati prijetnjom.

Takozvane “spavajuće ćelije” militanata “Islamske države” još vrše ubistva u oslobođenim dijelovima Sirije i Iraka, postavljaju kontrolne punktove i dijele propagandni materijal, te se smatra da pripremaju teren za novi uspon grupe nakon povlačenja vojske SAD.

U jučerašnjem izvještaju UN navodi se da ekstremisti “Islamske države” i dalje predstavljaju glavnu međunarodnu bezbjednosnu prijetnju, koja posjeduje i najbolje resurse.

“Borci 'Islamske države' ostaju pod intenzivnim vojnim pritiskom u svom uporištu u istočnoj Siriji, ali su već pokazali riješenost da se odupru, kao i sposobnost da izvrše kontranapad”, ističe se u saopštenju.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman izjavio je da se u planinama i pećinama u Siriji još nalazi između 4.000 i 5.000 militanata “Islamske države”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana