Траје “рат” на улицама Чикага – 11 мртвих за 48 часова

 Траје “рат” на улицама Чикага – 11 мртвих за 48 часова 07.08.2018 05:57 | Агенције

Чикаго - Најмање 11 људи је убијено, а око 70 повређено у оружаним инцидентима у Чикагу током викенда, што полиција углавном приписује дјеловању банди.

Адвокат предсједника САД Руди Ђулијани то приписује лошем вођењу града, у коме су на власти демократе.

Насиље је кулминирало јуче ујутру, када је у само једном инциденту у Саут сајду рањено осморо људи.


Прије неколико мјесеци је током викенда око Дана сјећања убијено најмање седморо људи, а 32 човјека су рањена.

Викенд који претходи Дану сјећања, почетком маја, традиционално је један од најнасилнијих викенда за Чикаго, наводи лист Чикаго трибјун.

Полицијски функционер Фред Волер рекао је да чланови банди користе љетње гужве у граду као заклон.

“Користе такве прилике и пуцају у масу, небитно им је кога погоде”, рекао је Волер.

Полиција тврди да је број насилних злочина у Чикагу у опадању, док су људи који протестују против насиља блокирали ауто-путеве.

Чикаго је прошлу годину завршио с мање убистава него 2016, 650 у односу на 771. Иако је пад значајан, тај број је и даље већи од укупног броја убистава у Њујорку и Лос Анђелесу, два града већа од Чикага.

Оружано насиље у Чикагу је привукло велику пажњу, па и предсједника САД Доналда Трампа и његовог адвоката Ђулијанија, који су у низу твитова јуче и данас за проблем окривили дугогодишњу “демократску владавину” у граду.

Ђулијани, бивши градоначелник Њујорка, изразио је подршку некадашњем шефу чикашке полиције Герију Мекартију, ког је назвао “полицијским генијем”. Мекарти је најавио да планира да се кандидује за градоначелника Чикага, против демократе Рама Емануела који га је смијенио 2015. До смјене је дошло по објављивању снимка бијелог полицајца како 16 пута пуца у црног тинејџера.

Ђулијани је навео да Мекарти “може да обави много бољи посао од Емануела, који свира док Чикаго гори”.

Он је такође изнио нетачну тврдњу да су у Чикагу “током викенда убијена 63 човјека”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица