Торинско платно нема везе са Христом

Агенције
Торинско платно нема везе са Христом

Торино - Чувено Торинско платно за које се дуго нагађало да је тканина у коју је био умотан Исус Христос, ипак потиче из средњег вијека и нема везе са Христом, показује анализа узорака мрља од крви урађена помоћу најмодерније технологије БПА.

Научници су користили добровољца и лутку током експеримента, а резултати су објављени у “Журналу форензичке науке”. Римокатоличка црква још није заузела коначан став према аутентичности тканине која носи слику човјека чије ране упућују на распеће.

Приказана је предња и задња страна брадатог човјека, са прекрштеним рукама на прсима. На њој су мрље које личе на трагове крви по зглобовима, стопалима и боковима.

Тканина је смјештена у посебном простору у торинској катедрали, гдје је ријетко изложена јавности.

Скептици су тканину прогласили “мајсторским средњовјековним фалсификатом”, а тестови помоћу угљеника из 1988. године утврдили су да потиче из периода између 1260. и 1390. године.

Коришћењем специфичних инструмената научна студија је показала да смјер и понашање крви која тече није у складу са доказима и фотографијама високе резолуције.

- Када је добровољац био у различитим позама, смјер кретања крви по тијелу никада се није подударао са тканином - наглашено је у студији.

Историја Торинског платна дугачка је и контроверзна.

Први пут се појавило на Блиском истоку и у Француској, а касније га је савојска династија донијела у Торино 1578. године. Бивши краљ Умберто Други је 1983. оставио тканину тадашњем папи Јовану Павлу Другом.

Тканина је скоро била уништена када је 1997. године пожар захватио капелу Гварини торинске катедрале, гдје је била чувана. Један ватрогасац ризиковао је живот да би је спасио.

Реликвија

Торинско платно назив је за једну од најпознатијих хришћанских реликвија, а која представља узак комад ланеног платна на којем се може препознати обрис мушког тијела. Име је добило по катедрали Светог Јована Крститеља у Торину, гдје се чува. Према вјеровању тканина представљала покров у који је био замотан Исус Христос након смрти на крсту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана