Tito bio u službi sultana

Glas Srpske
Tito bio u službi sultana

KENT - Florijan Biber, profesor na Katedri za politiku i međunarodne odnose, na Univerzitetu Kent, na svom internet-blogu objavio je neke od zabluda svojih studenata koji se odnose na istoriju Jugoslavije.

Mnogi misle da na Kosovu žive Alžirci, da je Češka bila dio Jugoslavije ili da je Tito bio službenik Osmanskog carstva, prenio je Dojče vele.

Kada je u pitanju nastanak Jugoslavije, jedan od britanskih studenata kaže da je Jugoslavija uspjela da opstane toliki niz godina pa čak i vijekova samo zahvaljujući činjenici da još od antičkog doba nije imala nijednog "pravog", velikog neprijatelja koji bi mogao ozbiljnije da je ugrozi.

Drugi, budući britanski politikolog, tvrdi da je Jugoslavija država koju je uz upotrebu sile, za vlastite potrebe stvorilo Osmanlijsko carstvo, koje je angažovalo "svog službenika Tita". On je kasnije bio zadužen samo za održavanje reda i zaista je, kaže, bio dobar u tome.

Kako su ispitni rokovi odmicali, tako se i period nastanka Jugoslavije približavao 20. vijeku. Ali javljaju se nova pitanja ko je zapravo činio tu Jugoslaviju? Odgovor daje još jedan od Biberovih studenata, da je država Jugoslavija formirana 1929. godine od Kraljevine Srba, Hrvata i - Čeha.

Po drugom citatu iz Biberovog bloga, anonimni autor tvrdi da je Jugoslavija bila sastavljena od osam republika, među kojima su dvije pokrajine - "Kosovo" i "Vojvonec".

Onima koji do sada nisu čuli za "Vojvonec", druga definicija će biti još bizarnija: "Pokrajine Jugoslavije činile su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Jugoveada i druge".

Zanimljivo je čuti i da je jedna od pokrajina bila (ili je još uvijek) naseljena za ovo podneblje prilično egzotičnim stanovnicima - "Kosovo je bilo 95 procenata alžirsko", tvrdi jedan od mladih Britanaca.

Kada je riječ o Kosovu, neki od britanskih studenata su uvjereni da je ono bilo nezavisna država više od 600 godina, i tek je za vrijeme posljednjeg rata palo pod srpsku vlast, od koje se onda ponovo oslobodilo.

Florijan Biber, odličan poznavalac Balkana, kaže da, uprkos pojedinim suludim izjavama, njegovi studenti nisu u opštem smislu neobrazovani, a da njihovo neznanje oslikava opšte stanje u britanskom društvu, koje istočnoevropski region vidi samo kao mjesto porijekla zanatlija ili radnika na voćnim plantažama, a Balkan kao leglo kriminalaca.

- Izjava bivšeg voditelja Bi-Bi-Sija Terija Vogana koji je, kritikujući glasanje na Evroviziji u korist susjednih zemalja, rekao da treba ponovo uspostaviti zid razgraničenja sa istočnom Evropom, samo je odraz ignorantnosti i nezainteresovanosti, koja je ovdje sveprisutna - kaže Biber.

Milošević

I kada se govori o raspadu Jugoslavije i konfliktima koji su proizašli iz toga, mlade nade britanske diplomatije razvile su svoje alternativne teorije. Tako je jedan od njih izjavio da je na Balkanu sve krenulo po zlu kada je Slobodan Milošević pokušao zauzeti "glavni grad Hrvatske Dubrovnik", što mu nije pošlo za rukom. Ali, mora se priznati da mladim akademicima ipak ne nedostaje kreativnosti u izražavanju, što se vidi po zanimljivom poređenju Miloševića sa "pitom od trule jabuke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana