Timošenko traži vojnu pomoć

Tanjug
Timošenko traži vojnu pomoć

Kijev - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsjedničkim izborima, apelovala je na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini.

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Itar-Tass.

Bivša ukrajinska premijerka navodi kako je njenoj zemlji potrebna opsežna pomoć, uključujući odbrambene tehnologije, sisteme protivavionske odbrane, kao i obuku za vojne specijaliste i osoblje.

Timošenkova je uprkos ovakvog apela pozdravila rezultate jučerašnjih četvorostranih pregovora između predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi kao "prvi korak u pravom smijeru".

Timošenkova se danas izjasnila u prilog reforme lokalnih vlasti i njihove veće samostalnosti i omogućavanja boljeg statusa ruskog jezika, za šta su nužne promjene ustava.

Bivša premijerka je podržala i ideju finansijske nezavisnosti ukrajinskih regiona.

Tokom svog današnjeg boravka u Donjecku, Timošenkova se susrela sa članovima bataljona dobrovoljaca koji je oformljen zahvaljujući zalaganju lokalnih lidera Batkivščine. Tom prilikom ona se založila za veće razumijevanje između istoka i zapada Ukrajine.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov i premijera Arsenij Jacenjuk su, inače, ranije danas izdali zajedničko saopštenje u kojem ističu kako će novim ukrajinskim ustavom biti uvedena decentralizacija vlasti, a ruskom biti dat status zvaničnog jezika u određenim regionima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana