Тимошенко тражи војну помоћ

Танјуг
Тимошенко тражи војну помоћ

Кијев - Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, која је и кандидат на предсједничким изборима, апеловала је на амерички Конгрес да пружи војну помоћ Украјини.

Тимошенкова апелује да амерички Конгрес "предузме све могуће кораке за подршку Украјини и одбрану њеног суверенитета и територијалног интегритета", преноси Итар-Тасс.

Бивша украјинска премијерка наводи како је њеној земљи потребна опсежна помоћ, укључујући одбрамбене технологије, системе противавионске одбране, као и обуку за војне специјалисте и особље.

Тимошенкова је упркос оваквог апела поздравила резултате јучерашњих четвоространих преговора између представника Украјине, Русије, САД и ЕУ у Женеви као "први корак у правом смијеру".

Тимошенкова се данас изјаснила у прилог реформе локалних власти и њихове веће самосталности и омогућавања бољег статуса руског језика, за шта су нужне промјене устава.

Бивша премијерка је подржала и идеју финансијске независности украјинских региона.

Током свог данашњег боравка у Доњецку, Тимошенкова се сусрела са члановима батаљона добровољаца који је оформљен захваљујући залагању локалних лидера Баткившчине. Том приликом она се заложила за веће разумијевање између истока и запада Украјине.

Вршилац дужности предсједника Украјине Олександер Турчинов и премијера Арсениј Јацењук су, иначе, раније данас издали заједничко саопштење у којем истичу како ће новим украјинским уставом бити уведена децентрализација власти, а руском бити дат статус званичног језика у одређеним регионима земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана