Терористи путничким авионима сијали смрт

Приредио Борис Ђурић
Терористи путничким авионима сијали смрт

Њујорк - Најкрвавији терористички напад у историји Сједињених Америчких Држава десио се прије равно 17 година, када су исламски милитанти “Ал-Каиде” отели четири авиона и забили се у Куле близнакиње Свјетског трговачког центра (СТО) у Њујорку и зграду Пентагона у Вашингтону.

Кобног 11. септембра 2001. и данас се сјећа готово цијели свијет, а у Њујорку ће бити одата почаст за 2.996 жртава.

Многима се враћају и апокалиптичне слике. Авион на лету 11, који је полетио из Бостона, забио се у 8.46 минута у сјеверни торањ трговачког центра. Само 17 минута касније у сестру близнакињу забио се авион на лету 175, који је такође полетио из Бостона. 

Нападе на облакодер СТО преживио је Џо Дитмар. Он је био на 105. спрату Јужног торња на пословном састанку када је један од авиона ударио у Сјеверни торањ. Нерадо прича о трагедији.

- Могао сам видјети велике црне рупе на сусједном торњу и густи дим како излази из тих рупа. Из зграде је избила ватра  најцрвенија коју сам до тада видио у животу - испричао је Дитмар.

Присјећа се да је одмах затим кренуо степеницама ка дну зграде. Када је дошао до 72. спрата авион је ударио у торањ у којем се он налазио.

- Неки од колега који су били са мном на састанку  покушали су сићи експресним лифтом, али нису успјели. Сви су погинули. Мене су Бог и срећа сачували. Заиста не бих да улазим у детаље тог кошмара - казао је Дитмар.

Један пословни човјек кренуо је на интервју за посао у СТО, али је у задњем тренутку скренуо у продавницу одјеће “Брукс брадерс”, смјештену у близини торњева јер му се није свидјела кравата коју је носио.

Продавач Антонио де Хезус се сјећа да се поменути купац нећкао коју кравату да узме, да би затим изабрао једну и изашао из радње. Убрзо су се затим чуле експлозија и јака тутњава и био је то моменат удара првог авиона. 

- Тај срећник се неколико мјесеци касније вратио у радњу и захвалио ми што сам му нудио бројне кравате, због чега је каснио у центар, што му је и спасло живот - каже Де Хезус. 

У нападу на зграду Пентагона у Вашингтону погинуло је 189 људи. Најгори терористички напад у САД однио је 2.996 жртава и директно је довео до тога да тадашњи предсједник Џорџ Буш започне “рат против терора”, чије се посљедице и данас осјећају.

САД су дуго трагале за Осамом бин Ладеном, који је био инспиратор и наредбодавац терористичких напада. Он је пронађен у Пакистану и сурово ликвидиран.

Одштета

Ирану је наложено да плати шест милијарди долара одштете породицама жртава терористичког напада на Њујорк, који се догодио 11. септембра 2001. године. Савезни суд је наводно нашао доказе да је Иран пружио материјалну помоћ терористичкој организацији “Ал-Каида” у том чину.

Суд је наложио да Иран плати одштету, и то на сљедећи начин: 8,5 милиона долара за сваког родитеља, 12,5 милиона за сваког супружника, 8,5 милиона по дјетету и 4,5 милиона за браћу и сестре.

Четврти авион

Авион на лету 93, полетио са 37 путника, укључујући четири киднапера, као и седам чланова посаде чији је циљ био зграда америчког Конгреса у Вашингтону, једини није погодио мету. Он је пао на поље у Пенсилванији и нико није преживио.

Терористи су преузели контролу над авионом. Казали су путницима да се у авиону налази бомба и да се враћају на аеродром. Посада и путници су покушали да преотму авион од терориста, али након што су почели борбу авион је кренуо у понирање, да би се затим забио у тло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана