Teroristi prijete za božićne praznike

Glas Srpske
Teroristi prijete za božićne praznike

Beč - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beču izdala je upozorenje zbog opasnosti od terorizma za Austriju za predbožićni period, prenijele su agencije.

- Na osnovu postojeće prijetnje od međunarodnih terorističkih organizacija i pojedinaca, treba biti obazriv - navodi američka ambasada u upozorenju, dodajući da su potencijalni teroristi “inspirisani ekstremističkim ideologijama”.

Upozorava se da su posebno ugrožena mjesta na kojima se okupljaju turisti, a to su tržni centri, aerodromi, klubovi, restorani, crkve, kao i saobraćajna čvorišta, koja posjećuju gosti iz zapadnoevropskih zemalja, Kanade i SAD.

Ambasada je američke građane upozorila i na opasnost od terorizma u Austriji i preko “Tvitera”.

Navodi se da turisti treba da budu obazrivi za vrijeme praznika, prazničnih manifestacija, u crkvama, kao i u gužvama.

Na drugoj strani, austrijska Savezna služba za borbu protiv terorizma (BVT) poručuje da ne postoji nikakva konkretna prijetnja od terorizma.

BVT navodi da je u stalnom kontaktu sa stranim službama, a i da je tokom predbožićnog perioda pojačana pažnja u cijeloj Evropi.

Austrija je prije tri godine pojačala bezbjednosne mjere u predbožićnom periodu zbog opasnosti od terorizma nakon terorističkih napada u Evropi.

Policija je prisutnija na ulicama, posebno tamo gdje dolazi do okupljanja ljudi, kao što su božićne pijace.

Takođe, ispred božićnih pijaca uspostavljene su betonske barijere, kojima se sprečava “ulijetanje” vozilima u okupljene.

U Marijahilferštrase, koja je postala pješačka zona, s ciljem zaštite od terorizma, na prilazima je postavljen “namještaj” od betona, koji je toliko masivan da može odbraniti svaki pokušaj ulijetanja vozilima.

Česta meta

U Austriji, a posebno u njenoj prestonici, Beču, raširena je jaka islamska mreža koja je osnova za slanje džihad ratnika u Siriju, Avganistan i na druga svjetska žarišta, gdje se bori za Islamsku državu. Međutim, uprkos činjenici da u njoj djeluju brojni islamski centri u kojima se, u stvari, regrutuju  radikalni borci, ova evropska država i sama je meta terorista. Tako je u decembru 2016. godine uhapšen 25-godišnji tražilac azila iz Maroka zbog sumnje da je planirao napad za božićne praznike u Salcburgu. A takvih slučajeva bilo je još nekoliko. Posebno jake ekstremističke snage su sa Balkana, odnosno iz BiH, Sandžaka i sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana