Терориста из БиХ у Аустрији осуђен на двије године затвора

Б. Ђ.
Терориста из БиХ у Аустрији осуђен на двије године затвора

Клагенфурт - Држављанин БиХ (23), чији идентитет није објављен, осуђен је у регионалном суду у аустријском граду Клагенфурту на двије године затвора због терористичког удруживања, пружања подршке и покушаја прикључивања редовима Исламске државе у Сирији.

Оптужени је настањен у аустријској покрајини Корушка, а тужилаштво је доказивало да се желио придружити терористичкој организацији у Сирији. На терет му је стављено и да је на популарни канал „Јутјуб“ постављао видео-клипове у којима је величао Исламску државу.

Оптужени је уз изјашњење да није крив имао несвакидашње објашњење.

- Отпутовао сам на турско-сиријску границу у фебруару 2015. године у намјери да видим културне знаменитости и да осјетим адреналин када чујем ратне звукове - рекао је оптужени, којег су турске власти ухапсиле на граници и депортовале у БиХ.

Послије повратка у Клагенфурт он се вратио старом „хобију“ - постављању видео-клипова инспирисаних Исламском државом, након чега је ухапшен. „Приђите Исламској држави јер је она истина“, „Приђите нам, ми само служимо Алаху и практикујемо шеријат“, биле су поруке из видео-материјала који је постављао, а на његовом рачунару је пронађен и магазин Исламске државе у којем је позивано на убијање имама невјерника у Аустрији и Њемачкој. Његов адвокат је рекао да је видео-снимке користио да би се боље информисао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана