Tereza Mej pod pritiskom da podnese ostavku

Agencije
Tereza Mej pod pritiskom da podnese ostavku

London - Britanska premijerka Tereza Mej suočena je s povećanim pritiskom svoje stranke da podnese ostavku ili da odredi datum za ostavku, u cilju osiguravanja podrške za svoj plan Bredžita.

 

 

Britanski mediji prenose u nedjelju kako visoki zvaničnici Konzervativne stranke pozivaju Mej da prizna svoju oslabljenu političku poziciju i podnese ostavku.

Iz Dauning Strita nema nagovještaja da je ostavka blizu, javlja AP.

Neki britanski mediji prenose da su se ministri u britanskoj Vladi otvoreno pobunili protiv premijerke Mej i traže njeno smjenjivanje, a pregovore o Bredžitu završio bi privremeni premijer.

Tako Telegraph piše da ministri žele time spasiti Bredžit i spriječiti da parlament preuzme kontrolu nad ovim procesom, prenosi Tanjug.

Prema navodima Sundedž Timesa, najmanje šest ministara želi da njen zamjenik Dejvid Lidington preuzme mjesto predsjednika Vlade do izbora.

List navodi da će se ministri suočiti s premijerkom u ponedjeljak na sjednici Vlade te da će zaprijetiti masovnom ostavkom ukoliko se ona ne povuče, prenosi Bloomberg.

Osim Lidingtona, podršku članova kabineta imaju i aktualni šef diplomatije Džeremi Hant, kako navode britanski mediji, te ministar ekologije Majkl Gouv.

Britanskog ministra finansija Filipa Hemonda Skdž je upitao o navodima prema kojima dio ministara u vladi planira smijeniti Mej.

“Ne. Mislim da se ne radi o tome. Promjena premijera nam ne bi pomogla. Govoriti o promjeni igrača na palubi, iskreno, ugađanje je samome sebi u ovom trenutku”, odgovorio je Hemond, prenosi Al Jazeera Balkans.

Takođe je rekao kako su netačni navodi da želi da premijerkin de facto zamjenik Dejvid Livington postane prelazni premijer.

“Realističan sam, možda nećemo uspjeti pridobiti većinu za premijerkin sporazum te će u tom slučaju parlament morati odlučiti ne samo protiv čega je, nego za što se zalaže”, rekao je Hemond.

Kazao je kako Velika Britanija mora pronaći način za uređeno napuštanje Evropske unije, a ne pokušavati smijeniti premijerku Terezu Mej.

Upitan o drugim mogućnostima u vezi Bredžzita, Hemond je odgovorio kako nije siguran da postoji većina u parlamentu za raspisivanje drugog referenduma, ali da je to koherentan prijedlog.

“Jasno je da će u idućih nekoliko dana Predstavnički dom imati priliku, ako ne usvoje premijerkin sporazum, da probaju skupiti većinu za drugi prijedlog”, poručio je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana