Tajna dokumenta ID izašla u javnost

B92
Tajna dokumenta ID izašla u javnost

Iako djeluje da samo religijski fanatizam motiviše Islamsku državu, ona više funkcioniše kao tajna služba sa pažljivo planiranim operacijama, piše „Špigl”.

U tekstu “Špigla” koji prenosi RT ističe se da je Islamska država planove za osvajanje Sirije planirala godinama.

Njemački časopis kao izvor navodi tajne planove pronađene kod jednog od visokih zvaničnika Islamske države koji je ubijen vatrenom obračunu 2014. godine.

U tim planovima pronađene su informacije o planovima strukture ID nalik tajnoj službi, kao i planovi za zauzimanje velikih dijelova sirijske teritorije.

„Dio po dio dokument otkriva sofisticiran plan, ali ne za džihad već za izgradnju kalifata hladnim kalkulacijama”, navodi RT u tekstu.

Organizacione tabele i lanac komande koji su nacrtali vrhunski stratezi, kako se navodi u tekstu, jasno definištu strukturu nalik tajnoj službi sa obavještajnim nadzorom, odsjecima za bezbjednost, zatvorima, divizijama namijenjenim ispitivanju, oružijem, stručnjacima za tehnologiju, kao i šerijatskim sudijama i instruktorima.

Ti dokumetnti, navodi „Špigl”, sadrže detalje špijunskih i drugih obavještajnih operacija Islamske države u teritorijama koje ih interesuju.

Osim toga, objašnjava se i kako bi muškarci bili regrutovani u redove ID-a u ciljnim gradovima i selima kroz jedinice maskirane kao islamski misionarski centri. Oni bi kasnije obavijestili liderstvo Islamske države o moćnim i uticajnim lokalcima, njihovim izvorima bogatstva, političkoj orjentaciji ljudi, kao i bilo kakve druge podatke koje bi poslije mogli da iskoriste za ucjene.

„Najpametnije bismo postavili kao šarijatske šeike... Neko vrijeme bismo ih trenirali i poslije poslali”, u tim dokumentima navodi Haji Bakr, čovjek ID-a koji je smislio plan, a čije pravo ime bilo Samir Abd Muhamed al Khlifavi.

Nakon toga ’braća’ bi u svakom gradu bila izabrana da ožene ćerke najuticajnih porodica, kako bi se obezbjedio „njihov ulazak u porodicu bez njihovog znanja”.

ID je osim toga prikupljala i informacije korisne za podjelu lokalne populacije, dok je jedan dio plana takođe uključivao eliminaciju bilo kakvih moćnih ljudi i potencijalnih lidera koji bi mogli da oranizuju lokalnu populaciju protiv njihovih pripadnika.

Međutim, u gradovima u kojima bi otpor postao prejak, kako se navodi, Islamska država bi se povremeno povukla, dozvoljavajući sirijskim pobunjenicma da se sukobe sa vladinim snagama.

Razlog zbog kojeg je Islamska država tako popularna kao teroristička organizacija je dijelom zbog toga što je većina njenih osnivača, uključujući i najbolje stratege, bila deo profesionalnog bezbjednosnog aparatusa Sadama Huseina, navodi se u tekstu.

Bakr je bio „veoma inteligentan, čvrst i odličan logističar”, ističe jedan irački novinar. Međutim, kada su Sjedinjene Države iznenada raspustile iračku vojsku nakon invazije 2003. godine, postao je „ogorčen i nezaposlen”.

Kako se navodi, pošto je prije bio nacionalista nekog islamista, Bakr je zajedno sa drugim bivšim pripadnicima iračke obavještajne službe napravio organizaciju 2010. godine.

Grupa je Abu Bakr al Bagdadija potsavila za svog lidera i budućeg kalifa.

Teroristička organizacije je izgleda ispunila većinu svojih planova i do kraja 2012. godine situacija u Siriji je bila užasna. Predsjednik Asad se povlačio dok je nekoliko stotina lokalniih zvaničnika i pobunjeničkih brigada preuzelo kontrolu nad teritorijom.

Tu anarhiju koja se pojavila, ističe RT, iskoristila je tijesno organizovana grupa bivših oficira kako bi stvorila teroristički kalifat koji sada kontroliše veliki dio Sirije i Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana