Тајна документа ИД изашла у јавност

Б92
Тајна документа ИД изашла у јавност

Иако дjелује да само религијски фанатизам мотивише Исламску државу, она више функционише као тајна служба са пажљиво планираним операцијама, пише „Шпигл”.

У тексту “Шпигла” који преноси РТ истиче се да је Исламска држава планове за освајање Сирије планирала годинама.

Њемачки часопис као извор наводи тајне планове пронађене код једног од високих званичника Исламске државе који је убијен ватреном обрачуну 2014. године.

У тим плановима пронађене су информације о плановима структуре ИД налик тајној служби, као и планови за заузимање великих дијелова сиријске територије.

„Дио по дио документ открива софистициран план, али не за џихад већ за изградњу калифата хладним калкулацијама”, наводи РТ у тексту.

Организационе табеле и ланац команде који су нацртали врхунски стратези, како се наводи у тексту, јасно дефиништу структуру налик тајној служби са обавјештајним надзором, одсјецима за безбједност, затворима, дивизијама намијењеним испитивању, оружијем, стручњацима за технологију, као и шеријатским судијама и инструкторима.

Ти докуметнти, наводи „Шпигл”, садрже детаље шпијунских и других обавјештајних операција Исламске државе у територијама које их интересују.

Осим тога, објашњава се и како би мушкарци били регрутовани у редове ИД-а у циљним градовима и селима кроз јединице маскиране као исламски мисионарски центри. Они би касније обавијестили лидерство Исламске државе о моћним и утицајним локалцима, њиховим изворима богатства, политичкој орјентацији људи, као и било какве друге податке које би послије могли да искористе за уцјене.

„Најпаметније бисмо поставили као шаријатске шеике... Неко вријеме бисмо их тренирали и послије послали”, у тим документима наводи Хаји Бакр, човјек ИД-а који је смислио план, а чије право име било Самир Абд Мухамед ал Кхлифави.

Након тога ’браћа’ би у сваком граду била изабрана да ожене ћерке најутицајних породица, како би се обезбједио „њихов улазак у породицу без њиховог знања”.

ИД је осим тога прикупљала и информације корисне за подјелу локалне популације, док је један дио плана такође укључивао елиминацију било каквих моћних људи и потенцијалних лидера који би могли да оранизују локалну популацију против њихових припадника.

Међутим, у градовима у којима би отпор постао прејак, како се наводи, Исламска држава би се повремено повукла, дозвољавајући сиријским побуњеницма да се сукобе са владиним снагама.

Разлог због којег је Исламска држава тако популарна као терористичка организација је дијелом због тога што је већина њених оснивача, укључујући и најбоље стратеге, била део професионалног безбједносног апаратуса Садама Хусеина, наводи се у тексту.

Бакр је био „веома интелигентан, чврст и одличан логистичар”, истиче један ирачки новинар. Међутим, када су Сједињене Државе изненада распустиле ирачку војску након инвазије 2003. године, постао је „огорчен и незапослен”.

Како се наводи, пошто је прије био националиста неког исламиста, Бакр је заједно са другим бившим припадницима ирачке обавјештајне службе направио организацију 2010. године.

Група је Абу Бакр ал Багдадија потсавила за свог лидера и будућег калифа.

Терористичка организације је изгледа испунила већину својих планова и до краја 2012. године ситуација у Сирији је била ужасна. Предсједник Асад се повлачио док је неколико стотина локалниих званичника и побуњеничких бригада преузело контролу над територијом.

Ту анархију која се појавила, истиче РТ, искористила је тијесно организована група бивших официра како би створила терористички калифат који сада контролише велики дио Сирије и Ирака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана