Тајна ЦИА откривена и угашена – Трампов хир због Путина?

Агенције
Тајна ЦИА откривена и угашена – Трампов хир због Путина?

Сиријски побуњеници оцијенили су да ће одлука САД да угаси тајни програм војне помоћи Централне обавјештајне агенције задати велики ударац сиријској опозицији.

Они су навели и да се тиме ризикује да се омогући џихадистима да још јаче притисну побуњенике.

Побуњеници, који су примали помоћ на основу програма ЦИА, наглашавају да тек треба да буду обавијештени о одлуци САД коју је прву објавио "Вашингтон пост" у сриједу, а Ројтерсу потврдила два америчка званичника.

Командант Слободне сиријске армије сматра да се америчком одлуком ризикује да се изазове колапс модерне опозиције што би, како каже, ишло на користи сиријском предсједнику Башару ал-Асаду и џихадистима повезаним са Ал Каидом који већ дуго покушавају да униште умјереније групе.

"Вашингтон пост" објавио је да ЦИА гаси свој програм подршке побуњеницима који се боре против сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, тај лист наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на страну Асада 2015. године.

Према наводима "Вашингтон поста", предсједник САД Доналд Трамп је донио одлуку да укине програм подршке прије скоро мјесец дана, након састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и савјетником за националну безбједност Х.Р. Мекмастером.

Бијела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе.

Лист тврди да постепено укидање програма ЦИА одржава "Трампов интерес у проналажењу начина да сарађује са Русијом" као и "признање ограничене моћи Вашингтона и жеље да уклони Асада са власти".

АФП подсјећа да су САД и Русија постигле договор о прекиду ватре у југозападној Сирији, који је објављен 7. јула на самиту Г20 у Хамбургу, гдје се Трамп, први пут од ступања на чело САД, састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Бивши амерички предсједник Барак Обама одобрио је програм за подршку побуњеницима 2013. године у вријеме када су разне групе побуњеника тражиле спољну подршку у устанку против "Асадовог режима".

Више хиљада сиријских бораца против владе је обучено и наоружано, подсјећа француска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана