Табарнија би да се отцијепи од Каталоније

Агенције
Табарнија би да се отцијепи од Каталоније

Брисел - Криза у Каталонији је и даље у потпуном застоју, а сад је у први план избила и наизглед политичко-хумористичка, али нимало занемарљива замисао.

Постоји захтјев да се од Каталоније отцијепи Табарнија, замашна територија с Барселоном у центру, гдје је огроман број грађана гласао за останак у Шпанији.

Тема је добила публицитет у европским медијима, укључујући телевизијску мрежу Јуроњуз.

Успаљене страсти у вези са отцјепљењем донекле су се смириле, а већ су кренуле политичке игре око могућег рјешења за владу, коју би имали сепаратисти, чије су партије добиле највећи број посланика на изборима 21. децембра, али чији премијер не изгледа да би обавезно био у Белгију одбјегли лидер Карлес Пуџдемон. Челно мјесто у будућем каталонском парламенту захтијева странка Грађани харизматичног адвоката Инес Аримадас која је добила највећи број гласова и која се залаже за већу аутономију, али уз останак Каталоније у Шпанији и Европској унији. Најприје виђена као довитљив сатирични противударац сепаратистима, замисао о одвајању Табарније - компактне територије унутар Каталоније са центром Барселоном, гдје су грађани убједљивом већином гласали за останак у Шпанији - сад је запалила и друштвене мреже и медије у самој Каталонији и цијелој Шпанији.

Размјена порука, коментари и опипљиви приједлози за отцјепљење Табарније од Каталоније и останак у Шпанији, попримили су такве размјере да је и Шпанска краљевска академија услишила молбу да се изјасни у вези са називом и придјевом ове области унутар Каталоније коју већ одређују као спој "Горње Табарније" и "Доње Табарније". Ријеч је о замашној територији која обједињава област Барселоне и Тарагоне и у суштини показује да је становништво Барселоне и већине већих градова у Каталонији одбојно према плану сепаратиста. Идеја тражи да буде уважена и воља великог броја Каталонаца који будућност своје покрајине не виде политички, економски и културно изван Шпаније и ЕУ. Сад присталице Табарније дају машти на вољу па поред набрајања културних, економских, социјалних, политичких разлога, већ наводе да Табарнија има и посебан идентитет, укључујући заставу, химну, па и дрес фудбалске репрезентације, бијелу мајицу са знаком Сант Жордија, иначе свеца заштитника Барселоне.

Друштвене мреже

Низ организованих група на друштвеним мрежама врло маштовито пародира изјаве и поруке главног поборника независности Каталоније Карлеса Пуџдемона, посебно преузимајући кључна гесла сепаратиста, али сад са садржајем који је обрнут - за аутономију и останак у Шпанији. Табарнија као метафора велике подјеле унутар грађана Каталоније је у петак одсликана и у наслову коментара у угледном каталонском дневнику "Периодико" који гласи "Огледало Табарније" и предочава да то "подругљиво разголићује противрјечности у аргументима присталица независности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана