Svjetski mediji o referendumu

Agencije
Svjetski mediji o referendumu

Referendum u Grčkoj najvažnija je vijest dana u svim svjetskim medijima. Rezultate referenduma prate mediji od Amerike do Evrope.

BBC u tekstu "Grci odbili ponudu za spas" navodi da, na osnovu više od polovine prebrojanih glasačkih listića, rezultati referenduma pokazuju da su Grci odlučno odbacili uslove za spas koje im je ponudila međunarodne zajednica.

Britanski mediji u blogovima uživo prate brojanje glasova i iz minuta u minut izvještavaju o rezultatima grčkog referenduma i reakcijama svjetskih političara i ekonomista o mogućim posljedicama odbijanja predloga EU i MMF-a.

"Gardijan" se detaljno već danima bavi grčkom krizom, referendumom i mogućim ekonomskim i političkim poslijedicama izbora naroda Grče, a na svom sajtu se kroz nekoliko tekstova osvrće na dan odluke za Grčku.

U tekstu "Grčki referendum: Opcija "ne" ide ka ubjedljivoj pobjedi" iz minuta u minut se prate rezultati referenduma, objavljuju izjave grčkih i svih svjetskih političara.

I američki CNN s pažnom prati dešavanja u Evropi. U najvažnijoj vijesti dana, CNN prati rezultat referenduma, ali i navodi da je "Grčka ide ka vrlo nesigurnom putu da napusti evro i štampa svoju valutu". kako se navodi, Grčkoj je hitno potreban novac da ponovo otvori banke i isplati plate i penzije.

"Raša tudej" izvještava o rezultatima referenduma, ističući da je na ulicama Atine i ostalih grčkih gradova veliko slavlje Ciprasovih pristalica koji su se okupili zbog povoljnih rezultata koje je, prema preliminarnim rezultatima, postigla opcija "ne".

Ukrajinski mediji se takođe bave grčkom krizom i javljaju da su Grci, prema prvim informacijama, rekli "ne" uslovima kreditora.

Grčki referendum je tema dana i regionalnih medija, koji uz obilje slika ilustruju slavlje Grka koji su zaokružili "ne".

Hrvatski "Jutarnji list" u naslovnoj vijesti na svom sajtu "Ludnica u centru Atine: Grci slave, iako ne znaju šta ih čeka u ponedjeljak" prenesi riječi jednog Grka:

"Gladovaćemo u svakom slučaju. Ovako smo barem pokazali da ćemo gladovati dostojanstveno. Nakon ovoga ništa neće biti isto, Evropa neće biti ista."

Podgoričke "Vijesti" pišu: "Grci prkose EU: Ubijedljivo "ne" na referendumu".

Merkelova i Oland traže hitan samit

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland tokom telefonskog razgovora založili su se za održavanje 7. jula hitnog samita EU.

Njima se pridružio i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk koji poziva na razgovore o grčkoj krizi.

Gabrijel: Cipras spalio posljednji most sa Evropom"

Njemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da je grčki premijer Aleksis Cipras spalio posljednji most Grčke sa Evropom, prenosi AFP.

Spaljen je "posljednji most preko kojeg su Evropa i Grčka mogle da naprave kompromis", rekao je Gabrijel za njemačke medije nakon preliminarnih rezultata grčkog referenduma koji pokazuju da je većina Grka glasala za opciju "ne" tj. protiv predloga EU i MMF-a.

Prema njegovoj ocijeni, Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem odricanja i beznađa.

Mnogi njemački političari u prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj,ocjenili su da je to težak rezultat i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana