Свјетска трговинска организација подржала Русију у спору са ЕУ

Свјетска трговинска организација подржала Русију у спору са ЕУ 10.08.2018 19:16 | Агенције

Москва - Министарство за економски развој Русије саопштило је да је Свјетска трговинска организација подржала Русију у кључним моментима спора са ЕУ о трећем енергетском пакету.

Између осталог, Организација је прогласила незаконитим ограничења испорука гаса из Русије по гасоводу Опал, укључујући 50 одсто коришћења његове снаге, као и норме ЕУ о продаји гаса на берзама и дискриминацију оператера гасно-транспортних мрежа, које се налазе под контролом странаца у Литванији, Мађарској и Хрватској. Притом, СТО није подржала жалбе Русије против захтјева трећег енергетског пакета о одвајању производње и транспорта гаса.

Руска страна се жалила на шест блокова мјера, укључујући захтјеве трећег енергетског пакета и механизме њихове реализације од стране одређених држава — чланица ЕУ.

"Арбитражна група је признала незаконитим давање предности инфраструктурним пројектима и додјељивање статуса "пројекта општег значаја", у случају када се ради о испоруци гаса који не долази из Руске Федерације", наводи се у саопштењу Министарства за економски развој.

Русија је 2014. године покренула тужбу пред СТО због примјене ЕУ трећег енергетског пакета. У марту 2016. године била је окупљена група судија СТО која је разматрала тај случај.

Трећи енергетски пакет ЕУ предвиђа да компаније које експлоатишу гас не могу бити власници магистралних гасовода у региону. Ти услови су били препрека за изградњу, на пример, "Јужног тока" који више није актуелан.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица