Svi se uzdaju u moć oružja... Kao pred Prvi svetski rat

Srna
Svi se uzdaju u moć oružja... Kao pred Prvi svetski rat

Beograd - Pjongjang je saopštio da je uspješno testirao hidrogensku bombu, a prema satelitskim snimcima, detonacija je dovela do klizanja zemljišta.

Evo kako o svemu izveštava njemačka štampa, prenosi "Dojče vele".

"Špigl" navodi da je Evropska unija najavila sopstvene sankcije protiv Kimove diktature.

"Svijet nagađa da li će Koreja novim sankcijama i novim pregovorima biti odvraćena od daljeg nuklearnog naoružavanja. Evropska komisija se nada da će biti tako – i zato je izjavila da će podržati nacrt rezolucije o embargu na prodaju nafte komunističkoj diktaturi u Savjetu bezbjednosti. No, opunomoćenica EU za spoljne poslove Federika Mogerini rekla je da će ministri EU na slijedećem sastanku da razgovaraju i o dodatnim sankcijama EU", navodi "Špigl".

Oni prenose riječi diplomata da bi nove sankcije trebalo da otežaju Severnoj Koreji nabavku deviza.

"Mogle bi da pogode sjevernokorejske gastarbajtere ili vlasnike brodova. Osim toga, razmišlja se i o tome da se novi članovi rukovodstva Sjeverne Koreje dodaju na listu osoba koje ne smeju da uđu u Evropsku uniju, ili čiji bi imetak u EU mogao da bude zamrznut. Šef države Kim Džong Un, na primjer, nije na toj listi", ističe se u tekstu u "Špiglu".

Već je jasno ko neće da podrži sankcije Sjevernoj Koreji, piše minhenski dnevnik "Zidojče cajtung".

„Ruski predsjednik Vladimir Putin je nove sankcije okarakterisao kao nedjelotvorne i beskorisne. On je doduše osudio posljednji atomski test kao provokativan, ali je upozorio da konflikt ne treba podgrijavati vojnim sredstvima (...) On ne želi da podrži ekonomske sankcije protiv režima (u Pjongjangu) i smatra da je apsurdno to što SAD protiv Rusije i Sjeverne Koreje primijenjuju isti zakon o sankcijama a potom zahtevaju da Kremlj podrži sankcije protiv Sjeverne Koreje."

"Zidojče cajtung" piše i da se njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD Trampom zauzela za mirno rješenje konflikta.

"Portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert rekao je da je Merkelova spremna da podrži nove sankcije protiv Sjeverne Koreje. Merkelova i Tramp su, kaže, složni u ocijeni da je posljednja nuklearna proba nova i neprihvatljiva eskalacija kojoj pribjegava sjevernokorejski režim. Zajbert je dodao da međunarodna zajednica mora da pojača pritisak na taj režim i da Savjet bezbjednosti mora da hitno donese nove sankcije."

Informativni portal NTV prenosi da je ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Han Tae Song poslije šestog i dosad najvećeg nuklearnog testa svoje zemlje zapretio Sjedinjenim Američkim Državama novim poklon-paketom, kako je to ironično rekao.

On je i prije toga govorio da se nuklearne probe vrše u cilju samoodbrane, kao i da će ta strategija biti nastavljena "dokle god budu nastavljane i kako kaže neodgovorne provokacije i beskorisni pokušaji da se izvrši pritisak na Sjevernu Koreju."

A dnevnik "Tagesšpigl" javlja da je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, uporedio trenutnu krizu sa izbijanjem Prvog svjetskog rata:

"A riječ je o političkom veteranu... Gutereš se poslužio i citatom Kristofera Klarka, koji u svojoj knjizi 'Mesečari' opisuje kako su se evropske sile u periodu pred Prvi svjetski rat postepeno opraštale od mirnodopske politike. I ne samo to: sve više su se uzdale u moć oružja i oružanih saveza, da bi odjednom shvatile – da se nalaze u ratu. Da se ne bi otišlo tako daleko, GutereŠ je sada sam sebe predložio za posrednika u konfliktu u slučaju Sjeverne Koreje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana