Švedska upozorila da će silom »izroniti« stranu podmornicu

Agencije
Švedska upozorila da će silom »izroniti« stranu podmornicu

Stokholm - Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, general Sverker Jeranson, upozorio je danas da bi mogao da upotrijebi silu kako bi na površinu izveo, kako se sumnja, stranu mini-podmornicu, koju švedska mornarica "juri" već nekoliko dana.

Ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika pretražuju od petka oblast ka otvorenom moru oko 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, nakon izvještaja da je u vodi uočen nepoznati objekat.

Jeranson je rekao da "vjerovatno postoje podvodne aktivnosti" u moru kod Stokholma i da je spreman da upotrijebi oružanu silu da taj objekat istjera na površinu, preneo je AFP.

Švedska vlada je u nedjelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica.

"Najznačajnija stvar operacije, bez obzira da li ćemo nešto pronaći, jeste da pošaljemo veoma jasnu poruku da Švedska i njene oružane snage djeluju i da su spremne da dejstvuju u momentu kada smatramo da takva vrsta aktivnosti narušava naše granice", rekao je general.

Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, što je švedska vojska demantovala, a Rusija je nagovijestila da bi podmornica mogla pripadati Holandiji, što je ta zemlja odmah demantovala.

Portparol holandskog ministarstva odbrane Marloes Viser izjavio je u nedjelju da strana podmornica, uočena kod Stokholma, ne pripada holandskoj mornarici.

"Imali smo jednu flotu u Baltičkom moru u skladu sa međunarodnom praksom. Naši brodovi su krajem prošle nedjelje otplovili u Talin i sada su na putu kući", rekao je on, prenijela je agencija RIA Novosti.

Švedske oružane snage su u petak pokrenule veliku operaciju kod obale Stokholma, nakon što su dobile informaciju, navodno od jednog civila, da se u toj oblasti nalazi nepoznati podvodni objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana