Шведска упозорила да ће силом »изронити« страну подморницу

Агенције
Шведска упозорила да ће силом »изронити« страну подморницу

Стокхолм - Врховни командант шведских оружаних снага, генерал Сверкер Јерансон, упозорио је данас да би могао да употријеби силу како би на површину извео, како се сумња, страну мини-подморницу, коју шведска морнарица "јури" већ неколико дана.

Ратни бродови, миноловци, хеликоптери и више од 200 војника претражују од петка област ка отвореном мору око 70 километара југоисточно од Стокхолма, након извјештаја да је у води уочен непознати објекат.

Јерансон је рекао да "вјероватно постоје подводне активности" у мору код Стокхолма и да је спреман да употријеби оружану силу да тај објекат истјера на површину, пренео је АФП.

Шведска влада је у недјељу објавила нејасну фотографију објекта који би могао бити мини подморница.

"Најзначајнија ствар операције, без обзира да ли ћемо нешто пронаћи, јесте да пошаљемо веома јасну поруку да Шведска и њене оружане снаге дјелују и да су спремне да дејствују у моменту када сматрамо да таква врста активности нарушава наше границе", рекао је генерал.

Шведски медији су спекулисали да се можда ради о руском пловилу, што је шведска војска демантовала, а Русија је наговијестила да би подморница могла припадати Холандији, што је та земља одмах демантовала.

Портпарол холандског министарства одбране Марлоес Висер изјавио је у недјељу да страна подморница, уочена код Стокхолма, не припада холандској морнарици.

"Имали смо једну флоту у Балтичком мору у складу са међународном праксом. Наши бродови су крајем прошле недјеље отпловили у Талин и сада су на путу кући", рекао је он, пренијела је агенција РИА Новости.

Шведске оружане снаге су у петак покренуле велику операцију код обале Стокхолма, након што су добиле информацију, наводно од једног цивила, да се у тој области налази непознати подводни објекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана