Švedska: Osuđeni za ratne zločine u BiH prebačen u drugi zatvor

Nezavisne.com
Švedska: Osuđeni za ratne zločine u BiH prebačen u drugi zatvor

Stokholm - Šveđanin Džeki Arklov (42), koji izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog više krivičnih dijela, od kojhi su neka počinjena i u BiH, prebačen je u zatvor Storboda, u blizini Stokholma, jer je u zatvoru Boras, gdje je služio kaznu imao neumjesnu i nedozvoljenu vezu sa radnicom zatvora gdje već godinama služi kaznu.

Iz zatvora su saopštili da je riječ o nedozvoljenom odnosu:

"Ova situacija je prijetnja po bezbjednost institucije, jer bivša zvaničnica, koja je već smjenjena, poznaje sve procedure u našoj ustanovi, posebno one bezbjedonosne. Samim time, odlučili smo da ga prebacimo u drugi zatvor", stoji u saopštenju zatvorske ustanove Boras.

Podsjećanja radi, Arklov je 1993. bio plaćenik u hrvatskim snagama u BiH, a 2006. godine je osuđen u Stokholmu zbog ratnog zločina.

Okružni sud u Stokholmu proglasio je tada Arklova krivim za mučenje 11 ratnih zarobljenika. Međutim, kazna mu tada nije izrečena zato što je već izdržavao doživotnu robiju zbog ubistva dvojice policajaca u Švedskoj, u pljački banke 1999.

Inače, ova presuda je predstavljala presedan u Švedskoj, jer je to bio prvi put u savremenoj istoriji da švedski sud osudi nekoga za kršenje međunarodnog prava.

Njega je i sud u BiH 1995. osudio zbog ratnog zločina na 13 godina zatvora, ali je Arklov prebačen u Švedsku gdje mu je presuda ukinuta zbog nedostatka dokaza. Novo suđenje je obavljeno 2006. godine, nakon čega je ponovo osuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana