Швеђани и даље траже подморницу

Агенције
Швеђани и даље траже подморницу

Шведска војска је најавила да је спремна да употреби оружје уколико примјети и назнаку страних пловних објеката у Стокхолмском архипелагу.

Већ пет дана је шведска флотила у приправности, након информација да се у њеним водама налази подморница друге државе.

"Наш циљ је да истерамо све што се налази испод воде на површину, макар то морали оружјем да учинимо", рекао је врховни командант шведске војске Сверкер Јерансон, а преноси РТ.

Према његовим рјечима, веома је тешко пронаћи подморнице и Шведска то никада у својој историји није успјела да уради.

"Најважнија ствар код ове операције је, без обзира на њену успјешност, да покажемо свима да је Шведска у стању да реагује кад мисли да одређене радње повређују њену територију", истакао је Јерансон.

Упркос спекулацијама да је у уторак детектован један објекат под шведским водама, командант је то демантовао.

Ипак, шведски медији наводе да је више од стотину пута уочена сумњива подморница, те да је војска то учинила у два наврата, али без реакције.

"Добијамо још информација, али морам да додам да смо срећни због досадашњих сазнања. Не смијемо да занемаримо да смо урадили велики посао. Сада ћемо анализирати све, а ако се ишта покаже као тачно, изаћи ћемо са потврдама", закључио је Јерансон.

Медији су такође спекулисали о томе да мистериозна подморница припада руској војној флотили, а те приче подгријао је и дизајн интернет стране руске амбасаде у Шведској, на којем пише да је Русија ближе него што се мисли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана