Све више компанија уводи четвородневну радну седмицу

Срна
Све више компанија уводи четвородневну радну седмицу

Берлин - Компаније широм свијета почињу да смањују радну седмицу на четири радна дана јер је примијећена боља продуктивност, мотивисаније особље и мање исцрпљености на послу.

“Много је здравије и радимо боље свој посао”, рекао је Јан Шулц-Хофен, оснивач софтверске компаније “Планио” са сједиштем у Берлину, која је увела четвородневну радну седмицу за својих десет радника.

Осигуравајућа компанија “Перпечуал гардијан” на Новом Зеланду биљежи мање стреса и већу ангажованост радника након што су почетком године смањили број радних дана на четири.

Чак и у Јапану, власти охрабрују компаније да уведу слободан понедјељак, иако су акције тог типа у овој радохоличарској земљи прилично безуспјешне.

Конгрес британских синдиката /ТУЦ/ заговара увођење четири радна дана седмично у цијелој земљи до краја вијека, што подржава и опозициона Лабуристичка странка. ТУЦ тврди да би краћа радна седмица омогућила радницима да подијеле богатство нагомилано у смислу нових технологија као што су роботика и машинско учење, једнако као што су испословали слободне викенде током индустријске револуције.

Према недавном истраживању на узорку од 3.000 испитаника у осам земаља, укључујући САД, Британију и Њемачку, утврђено је да скоро половина сматра да би могли лако да заврше своје задатке за пет сати током дана да немају прекида.

Многи премашују 40 радних сати седмично, у чему предњаче САД, гдје 49 одсто радника кажу да раде прековремено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана