Sve sprenmo za paradu u Pekingu VIDEO

Tanjug
Sve sprenmo za paradu u Pekingu VIDEO

Peking - Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, biće održana sutra u Pekingu uz prisustvo više od 20 šefova država i vlada, među kojima će biti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj posjeti Kini.

Gost na paradi biće i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je danas otputovao u Kinu, dok će Francusku predstavljati šef diplomatije Loran Fabijus, SAD, njihov ambasador u Kini Maks Bakus, a Veliku Britaniju bivši ministar pravosuđa Kenet Klark.

Od šefova država Evropske unije prisustvo je najavio samo češki predsjednik Miloš Zeman, dok će ostali najviši gosti biti iz zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovaće više od 10.000 pripadnika kineske vojske i oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, dok će Peking nadlijeteti 200 borbenih aviona, a mnogi od 500 primjeraka modernog kineskog naoružanja biće prikazani prvi put.

Na paradi će učestvovati i gardisti Vojske Srbije, a prema riječima načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića oni su vježbali prethodnih nekoliko dana i izuzetno dobro su se pripremili za defile.

Zapadni analitičari ističu da će parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsjednika Sji Đinpinga na vlast 2012. godine, biti prilika da se svijetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana