Супруга Ричарда Холбрука: Срби и Руси криви за Први свјетски рат

Telegraf.rs
Супруга Ричарда Холбрука: Срби и Руси криви за Први свјетски рат

Вашингтон - У престижном вашингтонском институту "Вудро Вилсон" почетком мјесеца је одржана панел дискусија на тему "Први свјетски рат - О чему су мислили? Лекције којима нас је катастрофа научила".

но што је шокирало јавност је запажање да су Срби кривци за избијање Великог рата, а да је Никола Пашић, кога су учесници ове расправе назвали некрунисаним краљем Србије, "лично обучавао убице принца Фердинанда"!

Учесници ове панел дискусије у Центру"Вудро Вилсон" - Скот Берг, биограф Вудроа Вилсона и добитник Пулицерове награде, Шон Мекмикин, историчар и аутор књиге "Јул 1914 - Одбројавање до рата" и Кати Мартон, новинарка и удовица америчког дипломате Ричарда Холбрука, изнијели су прилично контроверзна запажања о томе кога треба кривити за избијање Великог рата, преноси Телеграф.

Удовица америчког дипломате Ричарда Холбрука је као главне кривце за кланицу која је однијела милионе живота означила Србе и Србију.

"Франц Фердинанд је убијен у терористичкој мисији која је планирана и за коју су терористи обучени у Београду. Обучио их је човјек по имену Никола Пашић, некрунисани краљ Србије", рекла је Мартонова, иначе мађарског поријекла.

На директно питање модератора у Центру "Вудро Вилсон" кога треба највише кривити за почетак Првог свјетског рата "као из топа" је одговорила да би она кривца тражила у Београду.

"Експанзионистичка српска кампања која полаже право на све територије где има Срба била је окидач за оно што је довело до катастрофе", поручила је Мартонова и додала: "Други узрочник су Руси, не Нијемци."

Осврћући се на досад превлађујући наратив по којем ни Срби ни Руси ипак нису кривци за Велики рат, она указује да је за протеклих 100 година на видјело изашло много докумената који су раније прикривани, тако да "сада имамо довољно материјала да више кривимо Русе и Србе него Нијемце".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана