Суперделегат Даница Опарница: Трамп не сме да побједи

Б92
Суперделегат Даница Опарница: Трамп не сме да побједи

Међу скоро 5.000 делегата, који су присутни на Демократској конвенцији у Филалделфији налази се и једна Американка српског поријекла. Деда Данице Опарнице емигрирао је из Лике у САД почетком прошлог вијека и умногоме је заслужан што је она данас – суперделегат.

Даница Опарница допутовала је Филаделфију као суперделегат из Аризоне, што је статус који је стекла, јер се - како каже - скоро читав свој живот бави политиком.

"Мој бака и деда, били су демократе, моји родитељи су били демократе… једноставно то ми је у генима. Укључена сам у политику већ дуго, радила сам у предсједничким кампањама, кампањама у својој држави, и то је нешто што радим због правде. Вјерујем у правду и то је оно што ме покреће. А суперделагат сам постала зато што сам активна у нечему што се зове Национални демократски етнички саветодавни одбор (National Democtaric Ethnic Advisory Comittee), у којем сам потпредсједник и један од представника тог тијела у Демократском националном комитету (DNC)".

Опарница је један од првих суперделегата, који је подржао сенатора из Вермонта Бернија Сандерса. Како каже, вjеровала је у његове идеје, а прије свега идеју здравственог осигурања за све, јер је и сама медицински радник.

"Други разлог због којег нисам могла да подржим сенаторку Клинтон на почетку јесте рат у Србији. Како сам се осјећала због тога, због свега што је урађено тамо током Клинтонове админиситрације. и због њене везе са Медлин Олбрајт. Али сада, дошла сам у стадијум да се питам ко ће бити гори. Између ње и Трампа, за мене не постоји дилема. То мора да буде Хилари Клинтон, мора. За неког ко је Србин, веома је тешко да се помирим с тим, али Трамп је особа препуна мржње, који је економски нанио много штете људима. А како прича о имиграцији, то једноставно није цивилизовано".

Опарница сматра да многи Срби у Америци неће подржати Хилари Клинтон на изборима у новембру.

"И ја мислим да је то грешка, јер ако мисле да ће она бити лош предсједник, Доналд Трамп ће бити много гори. На много начина, не само што се тиче спољне политике, у много чему другом".

Она се нада да ће се демократска странка, упркос свему, ујединити.

"Мислим да хоћемо, мислим да ће се људи уразумити и схватити да морамо да изаберемо Хилари Клинтон, јер је она једина која може да побједи Трампа у овом тренутку и да једноставно немамо избора. Знам да су се догодиле нека врло недемократске ствари у Демократској странци, и веома ми је жао како су поступили неки људи у врху, како су фаворизовали сенаторку Клинтон, али на крају је битно кога ћемо изабрати. То не смије бити Доналд Трамп".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана