Šulc rasipa novac na armiju saradnika

Priredio: Boris Đurić
Šulc rasipa novac na armiju saradnika

Brisel - Evropski parlamentarci otkrili su u izvještaju komiteta da predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc koristi dvije limuzine, ima dva vozača i 33 asistenta, upozoravajući na rastrošno ponašanje prvog čovjeka te institucije.

Poslanici parlamenta govore da ovaj njemački socijalista, koji je pozivao na više finansijske doprinose država članica EU, daje svima loš primjer. Šulc, koji ima godišnju platu od 307.000 evra, popunio je svoj tim ljudima koji uključuju portparola, dva zvaničnika za štampu, dvoje asistenata koji sastavljaju njegov dnevnik kao i osobu koja mu piše govore. Osim njih, tu su i dvoje vratara obučenih u crna odijela koji dočekuju goste i upoznaju ga sa novostima u vezi sa parlamentom i EU.

Poslanici su napisali da je držanje tolikog tima u vrijeme štednje veoma sumnjivo. Parlamentarci upozoravaju da nekontrolisana potrošnja narušava povjerenje javnosti u instituciju EP, koja ima godišnji budžet od 1,7 milijarde evra.

Jedna evropska statistika pokazuje da je Parlament prošle godina na prevoz potrošio 6,9 miliona evra, uključujući održavanje vozila i čak bicikala sa kojima se poslanici vozaju po Briselu i Strazburu. Izvor blizak Šulcu kaže da je njegov tim manji od tima njegovih prethodnika i da su dva automobila potrebna jer nije moguće imati samo jednog vozača i u isto vrijeme ispoštovati zakon o odmaranju vozača.

- Dok ljudi u Evropi stežu svoje kaiševe predsjednik živi luksuznim životom. Moramo se pobrinuti da se troškovi EU znatno potkrešu - rekao je poslanik i britanski konzervativac Dejvid Kempel Banerman.

Alkohol

Mediji navode da je, Šulc, čija je žena vrtlar i arhitekta parkova, postao alkoholičar zbog čega je izgubio posao prodavača knjiga. Za alkoholom je posegnuo u mladosti kada je povreda koljena zaustavila njegov san o sportskoj karijeri. Šulc je otac dvoje djece i voli da igra fudbal, čita i proučava istoriju. Ljubitelj je pokojnog britanskog marksiste Erika Hobsboma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana