Šulc i EP: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Tanjug foto: EPA
Šulc i EP: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Berlin - Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsjednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što prije i nameravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose njemački mediji.


Da bi procedura izlaska mogla da započne, London najprije mora zvanično da podnese zahtjev za izlazak iz EU.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi obaviještenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je danas Šulc za "Bild am zontag".

Isto se može čuti i u Evropskom parlamentu.

Prema pisanju "Frankfurter algemajne zontagscajtungu", najveće političke grupacije u EP zajednički namjeravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno "da bi se izbjegla štetna neizvesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na prijedlog za održavanje vanredne sjednice Evropskog parlamenta.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku poslije referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasljedniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana