Су-57 изазива лавину коментара у Америци

Срна
Су-57 изазива лавину коментара у Америци

Москва - Најава руског генерала Виктора Бондарева да ће руски ловац "Су-57 ПАК-ФА" имати карактеристике авиона "шесте генерације" изазвала је лавину коментара у америчким геостратешким и војним порталима.

"Ловац жСу-57 ПАК-ФАж може се модернизовати до те мјере да се слободно може назвати авионом шесте генерације", рекао је дословно Бондарев.


Војска САД и америчко Ратно ваздухопловство, те Ратна морнарица већ дуго се интензивно баве покушајем профилисања потреба авиона "шесте генерације".

Али, осим неких општих карактеристика, детаљнији техничко-тактички захтјеви који би се евентуално поставили као приоритет приликом израде овог авиона још нису прецизирани и, за сада, су непознати.

Будући да Руси још нису усвојили авион "пете генерације", Американци су збуњени вијестима о напреднијем ваздухоплову.

Међутим, бивши командант руских ваздушно-свемирских снага и херој Руске Федерације Виктор Бондарев упознат је детаљно о могућностима новог руског ловца "Су-57".

Он тврди да ниво "невидљивости" тог ловца даје основу за даљи развој у свим правцима.

"жСу-57 ПАК-ФАж представља производ највећих техничких достигнућа у савременој ваздухопловној науци, и то не само у Русији, већ и у цијелом свијету", тврди Бондарев, а преноси "Руска ријеч".

САД су изузетно осјетљиве када је ријеч о макар и декларативном угрожавању, њихове, како вјерују, недодирљиве ваздушне доминације у односу на остатак свијета.

Американци су за потребе свог ваздухопловства већ почели оквирно да разматрају различите концепте авиона "шесте генерације" како по дизајну, тако и по основним карактеристикама које ће се наметнути као захтјеви приликом производње.

Овај авион би у догледно вријеме требао замијенити "Ф-22 Раптора", америчког ловца "пете генерације" који производи комппанија "Локед Мартин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана