Strah otjerao turiste iz Evrope i Afrike

Priredio: Boris Đurić
Strah otjerao turiste iz Evrope i Afrike

Brisel - Najatraktivnije turističke destinacije u Evropi i Africi, koje svakodnevno privlače desetine hiljada turista, sada su gotovo puste zbog straha od terorističkih napada.

Centar glavnog grada Belgije uglavnom je preplavljen turistima i ljudima koji idu u šoping. Međutim, fotografije napravljene posljednjih dana prikazuju sasvim drugu sliku - naoružani vojnici i policajci koji patroliraju gotovo praznim ulicama. Turista, koji se uglavnom skupljaju oko Velikog trga, gdje kafe-barovi tradicionalno nude pivo i dagnje, više nema. Poznata zgrada Atomijum, koje je dizajnirana 1958. za potrebe Svjetskog sajma "Ekspo 58", zjapi prazna. Prodavnice sa čokoladom u briselskom centru Galeri de la Ren izgledaju sablasno bez turista, kojima je inače ovo jedno od omiljenih mjesta u Briselu.

Međutim, turisti ne zaobilaze samo Brisel. Od  terorističkih napada koji su se dogodili 13. novembra u Francuskoj, Pariz je doživio nagli pad posjeta, dok u odmarališta u Tunisu i Egiptu skoro više niko ne ide, poslije nekoliko krvoprolića koje su izveli teroristi ove godine.

Glavne pariske atrakcije, kao što je muzej Luvr, koji godišnje posjeti deset miliona ljudi, bile su zatvorene nekoliko dana poslije napada. Međutim, i nakon otvaranja mnogi ga izbjegavaju i može se vidjeti tek pokoji turista koji se slika ispred njega. Atrakciju koju je, od njenog otvaranja 1889. godine, posjetilo više od 250 miliona posjetilaca, Ajfelov toranj sada štite naoružani vojnici.

Trgom Plas du Tertr, u pariskom naselju Monmartr, uglavnom se ne može proći od ljudi koji uživaju u baštama lokalnih restorana i barova. Sada su te bašte puste, a na trgu nema posjetilaca. Jelisejska polja, sa poznatom Trijumfalnom kapijom i trgom Konkord, zjape prazna, a atmosfera je sablasno tiha. Turizam je glavni izvor prihoda za Pariz i lani je gradu donio 21 milijardu evra. Oko 500.000 poslova u Parizu oslanja se na turizam.

Nisu samo mjesta i ulice glavnih gradova Evrope osjetili naglo smanjenje broja turista. Čak i prije obaranja ruskog aviona koji je napustio ljetovalište Šarm el Šeik prošlog mjeseca, odmarališta na Crvenom moru su bilježila manjak dolaska turista, što je bio rezultat napada širom Egipta. Ležaljke na plažama ljetovališta su prazne, što je veoma neobična slika tokom zimskih mjeseci kada ima priličan broj turista. Isti slučaj je sa ostalim egipatskim  atrakcijama, kao što je hram Karnak u Luksoru i piramide u Gizi. Broj turista koji posjećuju Tunis takođe je u padu poslije napada na hotel u odmaralištu Port el Kantaui. Na plažama se sada uglavnom mogu vidjeti samo policajci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana