Страх од Сјеверног тока 2: Америчке војне базе зависе од руског гаса

Спутњик
Страх од Сјеверног тока 2: Америчке војне базе зависе од руског гаса

Вашингтон - Осигурање америчких војних објеката у Европи електричном енергијом зависи од испорука гаса из Русије, пише "Национални интерес", позивајуćи Конгрес да размотри питање о јачању база резервним снагама.

Како наводи "Национални интерес", пошто Русија испоручује све више гаса у Европу паралелно са изградњом "Сјеверног тока 2", амерички законодавци треба да се замисле о организацији микромрежа на војним објектима, складишта и електромобила ради осигурања енергоснабдјевања, ако оно буде доведено под знак питања.

Лист подсјеćа да је у првом кварталу 2018. године 41 одсто гаса које је увезено у Европу стигло из Русије.

Америчка база Рамштајн у Њемачкој је највеćи стратешки војни објекат у којем се налази 56 хиљада америчких војника. То је сједиште америчке авијације у Европи и Ратне морнарице НАТО-а. При томе, 40 одсто нафте коју користе војни објекти у Њемачкој отпада на Русију, пише амерички магазин, извлачеćи закључак да су амерички војни објекти у Европи зависни од руских енергената.

По мишљењу аутора листа, ако би Русија одлучила да претвори гас у оружје, не би се само Њемачка борила за енергоснабдјевање својих грађана, веć би се америчке војне базе и операције нашле у ćорсокаку.

"Сјеверни ток 2", наставља лист, "повеćава геополитичку моć Москве и удвостручује зависност ЕУ од руске енергетике".

 Аутор чланка се такође брине за то што средства од продаје гаса Европи "представљају Русији велике ресурсе за постизање непријатељских циљева".

"Јачање енергетске зависности од Русије може бити искоришćено као полуга за притисак на ЕУ и забијање клина између савезника и НАТО-а", пише "Национални интерес".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана