Столтенберг: Веза САД-а и Европе може преживјети

Срна
Столтенберг: Веза САД-а и Европе може преживјети

Лондон - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је веза између САД и Европе можда ослабила, али да вјерује да може да преживи сва постојећа неслагања у вези са трговином, климом или нуклеарним споразумом са Ираном.

“Наша веза је снажна, али неки сумњају у њену чврстину. Тачно је да видимо разилажења између САД и других савезника по питањима као што су трговина, клима и нуклеарни споразум са Ираном. Није записано у камену да ће трансатлантска веза заувек опстати, али вјерујем да ћемо је сачувати”, рекао је он у говору у Лондону, преноси Ројтерс.

Столтенберг је позвао на међународне напоре у циљу подупирања трансатлантске војне алијансе, наводи АП.

“Можда смо свједоци слабљења неких веза између Сјеверне Америке и Европе, али је одржавање трансатлантског партнерства у нашем стратешком интересу”, поручио је први човјек Сјеверноатлантске алијансе, уочи јулског самита НАТО.

Уз то, упозорио је да се свијет суочава са напредвидим безбједносним окружењем због тероризма, ширења оружја за масовно уништење, сајбер напада и све изричитијом Русијом, додаје америчка агенција.

Генерални секретар НАТО позвао је у уторак, у ауторском тексту објављеном у британском листу “Гардијан”, да 29 земаља чланица Алијансе оставе по страни трансатлантски трговински сукоб који се погоршава, као и питања климе и нуклеарног споразума с Ираном, због забринутости да ће ове напетости подрити снагу овог војног савеза.

“Везе које нас држе заједно су под притиском... Морамо наставити да марљиво радимо на разрјешењу наших разлика - и тамо гдје разлика и даље буде, морамо да ограничимо било какав негативни утицај на нашу безбедносну сарадњу”, поручио је Столтенберг у ауторском чланку.

Столтенберг је тада навео и да је НАТО већ раније превазилазио подјеле које су се јављале и да то исто може да учини и сада.

АП је примијетио да ова његова порука стиже мање од месец дана прије састанка предсједника САД Доналда Трампа са колегама из НАТО на самиту у Бриселу, уз оцјену да је Трамп на прошлогодишњем самиту НАТО понизио партнере у Алијансијавним прекором због тога што не издвајају довољно новца на трошкове одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана