Stoltenberg: Šest centara NATO na istoku EU

Agencije
Stoltenberg: Šest centara NATO na istoku EU

NATO će u predstojećim mjesecima uspostaviti komandne centre u šest evropskih država, najavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

 

On je u okviru plana za reakciju na ponašanje Rusije istakao da će centri obrazovati lanac komandnih centara za najavljene snage za brzo reagovanje od oko 5.000 vojinika.

Detalji ovog plana trebalo bi da se usaglase na sastanku ministara odbrane NATO slijedeće nedjelje, prenio je Vol strit džurnal.

Centri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji će takođe omogućiti vezu između NATO i oružanih snaga tih zemalja.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu takođe tražio od članica NATO da povećeju izdvajanja za odbranu kako bi se pariralo ruskom vojnom brudžetu.

On je najavio da će sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama bezbjednosne konferencije u Minhenu za dvije nedjelje.

"Posebno kada su vremena teška, kao sada, važno je sastati se i razgovarati o teškim pitanjima", rekao je Stoltenberg.

Komandni centri djelimično imaju za cilj da upozore Rusiju i potvrde uvjeravanje saveznicima u NATO koji su sve nervozniji posle agresivnog djelovanje Rusije u Ukrajini, navodi Vol strit džurnal.

Stvaranje snaga za brzo reagovanje, koje su osmišljene tako da mogu biti angažovne za dva sata u slučaju ratobornih poteza neprijatelja, najsnažniji je korak NATO za jačanje odbrane otkada je Rusija anektirala Krim i pomagala pobunjenike na istoku Ukrajine, dodaje američki list.

"To će biti najveće pojačanje naše zajedničke odbrane od kraja Hladnog rata", rekao je Stoltenberg.

U svakom komandnom centu u šest istočnoevropskih države biće oko 50 članova vojnog osoblja iz različitih članica Alijanse. To je djelomično i kompromis između istočnoevropskih članica, koje žele prave baze NATO na svojoj teritoriji, i drugih članica koje se uzdržavaju od izgradnje skupih postrojenja koje bi mogle provocirati Moskvu.

Komandni centri će biti otvoreni 2016. godine kada bi trebalo da budu operativne nove snage za brzo reagovanje, a do tada će prelazni oblik tih snaga predvoditi Njemačka, Holandija i Norveška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana