Столтенберг: Криза у Украјини изазов за NATO

Агенције
Столтенберг: Криза у Украјини изазов за NATO

Брисел - Нови генерални секретар NATO Јенс Столтенберг саопштио је да би NATO могао обновити везе с Русијом ако она престане да крши међународно право.

"Криза у Украјини, изазвана руском војном интервенцијом, највећи је изазов безбједности Атлантског савеза", указао је Столтенберг на конференцији за штампу и рекао да су вође NATO на прошломјесечном засједању нагласиле да "не желе сукоб с Русијом".

"Нужно је да се освједочимо у јасне промјене у деловању Русије, што ће доказати да се поштује међународно право", рекао је Столтенберг, нагласивши да ће NATO подржати суверенитет и територијалну цјеловитост Украјине.

Он је то рекао на питање новинара о томе шта NATO очекује да Русија уради да би се обновила сарадња - да ли је то и повратак Крима у састав Украјине. Додао је да NATO сматра да примирје на истоку Украјине "пружа велике могућности, мада се обустава ватре и крши, а ситуација је крхка".

Нови генерални секретар NATO је истакао да би нове "ударне снаге" NATO на истоку Европе могле бити спремне за дејство фебруара идуће године као дио "Акционог плана за спремност" који се припрема на основу одлуке вођа NATO почетком септембра.

"Јер једино јак NATO може градити конструктивне односе с Русијом", рекао је Столтенберг и подсјетио да је практична и војна сарадња прекинута, али нису и политички контакти с Москвом.

Столтенберг је рекао су изазови који захтјевају снажан NATO то што је "Русија задржала могућност да нарушава стабилност Украјине и крши међународно право; на југу се нестабилност шири у нашем сусједству; а међународна коалиција у којој су савезничке земље NATO и регионални партнери, предузима акције против терористичких група такозване 'Исламске државе Ирака и Сирије' ".

"NATO подржава настојања Ирака да одбрани своју стабилност, и додао на NATO ракетама "патриот" јача одбрану своје чланице Турске NATO мора бити јак као политички и војни савез и одржати "као стијена јако савезништво са Сједињеним Америчким Државама", поручио је Столтенберг.

На питање да ли би он подржао међународну војну интервенцију у Либији, гдје се држава распала и гдје су сукобљене разне оружане групе, укључујући Ал-каиду и друге исламске терористе, нови генерални секретар је рекао да је "операција NATO у Либији 2011. године имала за циљ да спречи да либијски режим почини покољ над цивилима, а то смо и постигли војном операцијом".

Столтенберг сматра да је у Либији "војна операција NATO била успјешна, али оно што се потом догодило уопште није било успјешно, а за то је одговорност поглавито на међународној заједници".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана