Stiže zvijer sa istoka: Oluja, snijeg i debeli minusi

Stiže zvijer sa istoka: Oluja, snijeg i debeli minusi 23.02.2018 12:21 | blic.rs

Ledeni vazduh iz Sibira slijedeće nedjelje će okovati Evropu, sve do Velike Britanije koju će zadesiti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina, uz obilne snježnih padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva "zvijer sa istoka", u nedjelju uveče će donijeti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih.

Kako piše "Gardijan", zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, sjeverne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donijeće i velike snežne padavine i oluju u većini Evrope.

- Nismo imali ovako niske temperature u ovom dijelu godine, u februaru, još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proljeće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini - rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedjeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem dijelu kontinenta, dok će jedino Sjeverna Irska izbjeći naglo zahlađenje. Snijeg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i vjerovatno će se akumulirati u nekim dijelovima.

Ljekar iz Engleske, doktor Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vrijeme može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Sa danima koji su sada malo duži i sa više svijetla može se lako zaboraviti da hladno vrijeme još uvijek može da ubije, poručio je doktor Vajt.

- Građani stariji od 65 godina, oni sa hroničnim bolestima srca i pluća i mala djeca, posebno su ugoroženi tokom hladnog vremena, jer se njihova tijela muče sa padom temperatura - rekao je britanski ljekar.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica