Stiže novo borbeno čudo, treba li SAD da se plaši? VIDEO

Tanjug
Stiže novo borbeno čudo, treba li SAD da se plaši? VIDEO

Berlin - Francuska i Njemačka potpisale su ugovor o zajedničkom razvijanju novog borbenog aviona, koji će biti spreman za upotrebu za 22 godine.

Na taj potez su se dve države odlučile iz čisto ekonomskih razloga, budući da će razvoj novog aviona nesumnjivo koštati na desetine milijardi dolara, prenio je Jutarnji list.

Amerikanci su na razvoj i proizvodnju svoja dva višenijamenska borbena aviona pete generacije, F-22 Raptor i F-35 JSF, potrošili 66,7 milijardi dolara, odnosno 405,6 milijardi. Takve resurse ove dvije zemlje same za sebe, pa čak i zajednički, teško mogu odvojiti za jedan vojni projekt.

Očekuje se da vodeću ulogu u projektu preuzme Francuska, konkretno kompanija “Daso”, koja proizvodi odlični, iako skupi, borbeni avion 4++ generacije – Dassault Rafale. S druge strane, nemački doprinos biće u finansiranju projekta i naknadnoj kupovini većeg broja novih aviona.

Sličan projekt Njemačka i Francuska već imaju u pogledu razvoja novog tenka, uz to da će u tom slučaju Njemačka imati vodeću ulogu u razvoju.

Očekivano, detalji o novom projektu slabo su poznati, ali nekoliko se stvari ipak može pretpostaviti o mogućnostima novog aviona. S obzirom da će da zamjeni Rafale (Francuska) i Eurofighter (Njemačka), koji oba imaju dva motora, očekuje se da će i novi avion imati dva motora.

Nadalje, trebao bi imati i takozvane stealt karakteristike, to jest smanjenu vidljivost za radare, a budući da će zbog toga naoružanje biti “skriveno” u unutrašnjosti aviona, očekuje se da će biti i većih dimenzija nego što su to Rafale i Eurofighter.

Novi avion imaće i napredni radar i moćni kompjuter koji će mu omogućiti brzo dijeljenje podataka s drugim platformama.

Među ostalim, pilot bi trebalo da ima mogućnost da iz svog aviona upravlja “jatom” dronova kojima će napadati neprijateljske ciljeve. Avion će biti višenamijenski, osposobljen za borbu u vazduhu s drugim avionima, ali i gađanje ciljeva na zemlji. U tu svrhu imaće projektile vazduh-vazduh (vjerovatno neka modernija verzija Meteora), te projektile vazduh-zemlja i bombe s mogućnošću navođenja.

Zbog zahteva Francuske, avioni će imati mogućnost da nose i projektile s nuklearnim bojnim glavama. Ono što još nije sigurno je eventualna mogućnost aviona da polijeće i slijeće s nosac aviona, kojeg u ovom trenutku ima samo Francuska.

Avion neće biti u operativnoj službi prije 2040. godine, pogotovo kad se uzme u obzir vrijeme koje je bilo potrebno da se razviju usporedivi avioni pete generacije u SAD. Dodatni razlog za duži razvoj biće svakako i finansije - Francuska će slijedeće godine za vojsku iz budžeta izdvojiti 39,7 milijardi dolara, dok će Njemačka potrošiti nešto više, 43,5 milijardi dolara. Sam razvoj trebalo bi da počne kasnije ove godine, s izradom prvih studija o novom avionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana