Шта је Трамп тачно рекао о муслиманима: Већ су сви бјесни

Агенције
Шта је Трамп тачно рекао о муслиманима: Већ су сви бјесни

Медији на све стране сецирају први велики интервју с Доналдом Трампом откако је преузео функцију предсједника, а у фокусу су његове изјаве о тероризму.

Ипак, кроз уредничке филтере не пролази увијек све, што због простора, што због потраге за снажним насловима, што због изјава које могу да се "натегну".

У наставку преносимо транскрипт дјела ексклузивног разговора чувеног новинара мреже АБЦ Дејвида Мјура са Трампом:

АБЦ: Господине предсједниче, желим да вас питам о избјеглицама. Потписаћете одлуку да се суспендује имиграција.

Трамп: Тачно.

АБЦ: О коме тачно говоримо? Да ли је ово забрана за муслимане?

Трамп: Говоримо о томе... Не, ово није забрана за муслимане. У питању су земље које имају ужасно много тероризма... То су земље чији би људи да дођу код нас и изазову велике проблеме. Наша земља има довољно проблема и без тога да пушта људе који, често или понекад, желе да изазову страшно разарање.

АБЦ: О којим земљама говоримо?

Трамп: Чућете за неколико сати, јер имам цијелу листу. Бићете узбуђени. То су људи који, често или понекад, имају зле намјере. Ја то не желим. Они су Исламска држава. Они стижу овдје под лажним изговорима. То не желим. Ја ћу бити предсједник безбједне земље. Имамо довољно проблема. Апсолутно ћемо радити на безбједним зонама у Сирији за људе.

Мислим да је Европа направила велику грешку тако што је допустила да милиони тих људи уђу у Немачку и друге земље. Све што је потребно јесте да погледате тамо. То је катастрофа шта се тамо дешава.

Не желим да се то догоди и овдје. Предсједник Обама, Хилари Клинтон и Кери су дозволили десетинама хиљада људи да дођу у нашу земљу. ФБИ због веза са тероризмом истражује више људи сада него икада раније. И то су људи који су у групи оних који су сада дошли. Видите, наша земља има много проблема. Верујте ми, знам какви су то проблеми боље од вас. То су дубоки проблеми, озбиљни проблеми, није нам их потребно више.

АБЦ: Да вас питам о земљама које неће бити на листи - Авганистан, Пакистан, Саудијска Арабија. Зашто дозвољавамо људима да уђу у земљу?

Трамп: Видјећете. Ми ћемо имати екстремне контроле у свим случајевима, заиста мислим екстремне. Нећемо пуштати људе ако мислимо да постоји и најмања шанса да дође до проблема.

...

Трамп: Искључујемо неке земље, док ћемо за неке имати екстремну контролу. Биће веома тешко да уђете. Сада се врло лако улази, а биће веома, веома тешко. Не желим тероризам у овој земљи. Погледајте шта се десило у Сан Бернардину. Погледате шта се дешава на све стране, у Свјетском трговинском центру. Океј, нека то буде примјер.

АБЦ: Да ли вас бар мало брине да ће то изазвати додатни бес код муслимана или у свијету? Да ће то само појачати проблем?

Трамп: Бијес? На све стране има много бјеса, како би га могло бити још више? Дејвиде, ти си софистициран тип. Свијет је у хаосу. Свијет је бијснији него икада. Шта? Мислиш да ће ово да изазове још мало бијеса? Свијет је већ бијесно мјесто. Све што се десило, ишли смо у Ирак, а није требало, није требало ни да изађемо на начин на који смо изашли.

Свет је у хаосу. Погледајте Алеп, Мосул, Блиски исток. Људи бјеже и иду у Европу и на све стране. Свијет је у хаосу, Дејвиде.

О Ираку, нафти и "будалама"

"Требало је да задржимо нафту када смо одлазили. Интересантно је, да смо је задржали, не бисте имали Исламску државу сада, јер се они од нафте финансирају... Начин на који смо отишли је био ужасан. Створили смо вакуум, а њега је испунила Исламска држава. Да смо узели нафту, нешто друго, добро би се десило", рекао је Трамп.

Он је људе који критикују те његове ријечи и који сматрају да би се тако кршило међународно право назвао "будалама".

"Узели бисмо нафту, имали бисмо богатство, не би било ИД, а ми смо сада потрошили шест билиона на Блиском истоку и земља нам се распада", рекао је Трамп.

Такође, рекао је да би се Иран и Ирак "заувијек борили", јер је то начин живота.

 

"Међутим, ми смо дошли, одсјекли једној земљи главу и рекли - Иран преузима Ирак. То је оно што се десило", рекао је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана