Шта је Иранска револуционарна гарда и зашто је “трн у оку” Вашингтону?

DW
Шта је Иранска револуционарна гарда и зашто је “трн у оку” Вашингтону?

Техеран - САД су у понедјељак ставиле Иранску револуционарну гарду на листу страних терористичких група, што је, како наводи ЦНН случај без преседана.

То је први пут да било која администрација у историји САД прогласи орган неке стране владе “терористичком организацијом”.

Иранска револуционарна гарда је елитно крило иранске војске, задужено за заштиту режима од унутрашњих и спољних претњи.

Броји 150.000 људи и под својом контролом држи и Басиђ полицију са око 90.000 активних припадника и јединицу за специјалне стране операције Кудс.

Гарда је основана на крају исламске револуције 1979. године у Ирану као елитна наоружана милиција, чија је улога била да заштити шиитски клерички режим који је тада био у зачетку, пише Дојче веле (DW).

Она је, како се напомиње, представљала важну противтежу иранској конвенционалној војсци, за коју су многи лидери вјеровали да је лојална прогнаном шаху Рези Пахлавију.

Јединица је првобитно дјеловала као домаћа снага, али се брзо проширила након што је ирачки предсједник Садам Хусеин напао Иран 1980. године, када је ајатолах Рухолах Хомеини препустио тој групи копнене, морнаричке и ваздушне снаге.

Неки аналитичари тврде да је Гарда од тада постала држава-унутар-државе, видљива манифестација онога што се обично назива “дубока држава” у другим, мање ауторитарним земљама, пише DW.

Наводи се да Иранска револуционарна гарда није само најмоћнија војна институција у земљи, већ има дубок утицај на домаћу политику и економију, а њени интереси се протежу на грађевинске, телекомуникационе, аутомобилске и енергетске индустрије.

Улога Гарде је садржана у Уставу и одговара само врховном иранском лидеру, ајатолаху Али Хаменеију, који је подстакао формирање јединица Кудс, које носе назив по арапском имену за Јерусалим, оружаних снага чији је задатак дјеловање у сусједним земљама региона.

На челу с генералом Касемом Солејманијем, који је савјетовао снаге које се боре против Исламске државе у Ираку и Сирији у име сиријског предсједника Башара Ал Асада, Кудс отворено сарађује са Хезболахом у Либану и Хамасом у Гази, пише DW.

Гарда надгледа и ирански програм балистичких ракета и спровела је неколико тестова. Ирански пројектили могу да добаце до Израела, а у марту 2016. лансирали су балистичку ракету са ријечима на хебрејском “Израел мора бити избрисан”.

Постоје наводи да Револуционарна гарда има велики удио у иранској економији, како у легалним, тако и у илегалним ентитетима, а команданти такође посједују некретнине у Техерану. Група се често оптужује и за ангажовање у уносном прекограничном шверцу, преноси DW.

Министарство финансија САД, наводи ЦНН, 2007. године означило је Кудс, јединицу револуционарне гарде задужену за операције у иностранству, као присталицу “тероризма”, описујући је као продужену руку Ирана за извршавање политике подршке терористичким и побуњеничким групама.

Амерички савезници у региону, преноси ЦНН, такође сматрају да је Револуционарна гарда велика сигурносна претња, а Бахреин и Саудијска Арабија су прошле године додали Гарду на своје терористичке листе. Израелски премијер Бењамин Нетањаху често је говорио о војним активностима Гарде у региону. Најважнији лидери Револуцинарне гарде такође се налазе на листи ЕУ као “терористички ентитети”, пише DW.

Гарду оптужују и за потискивање дисидентата унутар Ирана и укљученост у мучење и масовна кршења људских права. Присталице иранске владе, међутим, Револуционарну гарду сматрају “заштитником” и “чуваром револуције”.

Гарда је укључена и у јавне услуге и акције помоћи, као што је помагање жртвама масовних поплава које још трају широм Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана