Шта би америчке маринце дочекало у случају инвазије на Русију?

Агенције
Шта би америчке маринце дочекало у случају инвазије на Русију?

Вашингтон - Амерички маринци припремају се у теорији за рат са Русијом, а међу најповољнијим локацијама за инвазију стручњаци издвајају Муранску област на сјеверу, Крим на југу, али и Приморски крај — на самом истоку Русије.

Ову вијест је недавно објавио Њасхингтон Пост, а о могуćности рата са Русијом говорио је командант америчких маринаца Роберт Нелер. Убрзо након тога, међутим, стигли су деманти из Пентагона, а представник америчког војног ресора Ерик Дент објаснио је да је Нелер тим ријечима желио само да мотивише америчке војнике.

Чак и ако је ријеч само о мотивационом говору Нелера пред његовим корпусом, не треба занемарити чињеницу да америчка војска располаже са нешто више од 220.000 маринаца, као и да ударну песницу чине три дивизије — свака од њих има 70 тенкова "Абрамс", 108 самоходних хаубица, 208 оклопних возила и око 3.000 аутомобила.

Поред тога, маринци имају и снажну подршку из ваздуха, а у оквиру те три дивизије налази се око 1.100 авиона и хеликоптера, међу којима је и најновији ловац Ф-35Б.

Војни аналитичар Константин Сивков за руске медије објашњава да амерички маринци представљају изузетно озбиљну претњу, јер у случају војне агресије против Русије, први на листи највјероватније био би Мурманск — да се неутралише база у којој су стациониране руске подморнице, затим би услиједила база на Камчатки, будуćи да се тамо такође налазе подморнице, док би треćа на листи била поморска база на Криму.

С тим у вези Сивков подсеćа да руска војска активно увјежбава противдесантне операције, са циљем да се спријечи било какав евентуални напад, било да је из ваздуха или са мора.

Истовремено, директор Центра за стратешку коњунктуру Иван Коновалов сматра да, иако је Нелер говор одржао у Норвешкој пред само 300 маринаца, те речи представљају поруку америчким савезницима унутар НАТО-а — Великој Британији, Норвешкој, земљама Балтика, чије власти свим срцем заговарају антируски став.

Међутим, додаје Коновалов, све и да их је у Норвешкој у том тренутку било и 300.000, они ништа не би могли да ураде против Русије, будуćи да Русија у Баренцовом мору има разгранату морнарицу, која подразумева више стратешки распоређених подморница, као и других бродова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана